Șeful APIA – anunț pentru fermierii care așteaptă subvențiile pe 2021
Roxana Dobre -Mai puțini fermieri verificați pentru subvențiile APIA. Șeful instituției, Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 30 iunie, în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri 2021, organizat de către Asociația Forța Fermierilor, că datorită ratei mici de erori din 2020, anul acesta eșantionul va fi de aproximativ 5 la sută.
”Am încheiat campania de primirea a cererilor pentru anul 2021 cu 815.286 cereri depuse pentru 9,94 milioane de hectare. Începând din data de 12 iulie vom demara controalele în teren tot prin cele două metode: clasic și teledetecție. Eșantionul de control va fi mai mic în acest an comparativ cu 2020, pentru că rata de eroare a fost mai mică și cu cât este mică cu atât și numărul verificărilor este mai mic. A ajuns și România să fim undeva rată de eroare de 2 la sută și de aceea, repet, vom avea un eșantion de aproximativ 5 la sută (din totalul fermierilor n.r). Aceste controale cum am spus demarează pe 12 iulie și, există un ordin de ministru care prevede că până pe 15 octombrie trebuie să fie finalizate, astfel încât să putem demara plata în avans”, a punctat Adrian Pintea.
Reamintim că efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plăților finale. Potrivit APIA, orice fermier care solicită sprijin financiar din fonduri europene si naționale trebuie să respecte normele de ecoconditionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor.
Respectarea ecocondiționalității este obligatorie inclusiv pe parcelele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției.
În afara controalelor efectuate de inspectorii APIA, următoarele instituții efectuează controale specifice, astfel:
- Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) – efectuează controalele pentru cerințele legale în materie de gestionare în domeniile ”identificarea și înregistrarea
animalelor” (SMR 4-8), ”Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor” (SMR 4, 5 și 9) și ”bunăstarea animalelor” (SMR 11- 13), precum și controalele specifice pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020; - Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) – efectuează controalele pentru verificarea standardului SMR10 – Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor;
- Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) – efectuează controalele privind verificarea respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile
ovine/caprine și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, precum și controalele specifice pentru pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon – din cadrul Măsurii 10.