• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat o nouă Ordonanță de Urgență pentru subvențiile APIA

    Roxana Dobre -

    Ordonanță de Urgență pentru subvențiile fermierilor români! Executivul a aprobat în ședința din 30 iunie o decizie lansată anterior de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică și care asigură cadrul legal pentru continuarea plăților directe pentru fermieri prin APIA. Este vorba despre Ordonanța de Urgență privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada 2021-2030.

    Comisia Europeană a avertizat România că banii achitați prin APIA sunt în pericol dacă hărțile folosite în aplicația pentru completarea cererii unice nu sunt de urgență actualizate. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus  o Ordonanță de Urgență, care a fost și aprobată, privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor.

    Prin adoptarea proiectului se urmărește și evitarea aplicării de penalităţi României, de peste 10 % din pachetul financiar alocat țării noastre de peste 2.000.000.000 euro, ca urmare a neactualizării LPIS dar și eliminarea riscului excluderii, parţiale sau totale, de la finanţarea europeană a cheltuielilor alocate României privind măsurile de sprijin, pentru neconformitățile constatate privind actualizarea și întreținerea LPIS.

    ”Prin neactualizarea LPIS, România nu va mai beneficia de plăţile directe în integralitatea lor, ținând cont de faptul că se vor aplica penalităţi, de peste 10 % din pachetul financiar alocat țării noastre de peste 2.000.000.000 euro, mergând până la excluderea, parţială sau totală, de la finanţarea europeană în funcție de neconformitățile constatate de către reprezentanții Comisiei Europene. Ambele consecinţe conduc, implicit, la pierderea finanțării europene și alocarea fondurilor necesare pentru plata fermierilor români din bugetul naţional. Având în vedere cele de mai sus, apreciem că prezentul proiect trebuie promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi nu a unei legi”, se arată în proiectul aprobat astăzi.

    Executarea noilor hărți se vor face cu ajutorul Ministerului Apărării Naționale, în scopul asigurării actualizării LPIS la un interval de maxim 3 ani, pentru punerea în aplicare a cerințelor legislației Uniunii Europene ce reglementează alocarea fondurilor europene în agricultură. Instituția a realizat acest serviciu și începând cu anul 2010 și până la 31 decembrie 2020.

    ”Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor obținute potrivit prevederilor art.1, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naționale pentru o suprafață de cel mult 25.000 km2 anual. Pentru suprafața ce o depășește pe cea de 25.000 km2 anual, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor se execută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, mai precizează sursa citată.

    Plata serviciilor de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor se efectuează, anual, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Reamintim că sistemul Land Parcel Identification System (LPIS) asigură vizualizarea şi întreţinerea blocurilor fizice (parcelelor de referinţă), pentru care se cer subvenții APIA.  Anual, fermierii solicită la APIA subvenții agricole pentru circa 9.814.937,86 hectare, cum a fost cazul campaniei 202o.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre această Orodnanță de Urgență în premieră de când aceasta era în faza de proiect aici: Subvențiile APIA pentru fermierii români – în pericol să fie tăiate de Comisia Europeană! Decizie la MADR!


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!