• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marian Șamit, Asociația Forța Fermierilor: Am păzit vechiul sistem de irigații, l-am menținut și l-am modernizat cu fonduri europene!

    Angelica Lefter -

    Puterea exemplului! Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri a pus în lumină importanța accesării ”cu cap” a finanțărilor nerambursabile din agricultură. Un model de bune practici este cel al Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații Scânteia Ialomița, conduse de fermierul Marian Șamit.

    Marian Șamit, fermier din județul Ialomița și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, lucrează circa 600 de hectare de teren agricol, suprafață din care 80% este reprezentată de loturi semincere pentru care este nevoie de irigații.

    ”Sunt și președintele Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații Scânteia Ialomița, cu o suprafață de 7.000 de hectare. În decursul acestor ani am accesat nouă proiecte pe fonduri europene, două pe Măsura 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole, unul pe Măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și șase proiecte, care sunt și cele mai importante, pe Organizația Utilizatorilor de Apă de Irigații de câte 1 milion de euro”, a vorbit fermierul Marian Șamit despre schemele pe care le-a accesat pentru modernizarea infrastructurii de irigații.

    ”Aș vrea să vă spun mai mult, proiectele și accesarea pentru Modernizarea exploatațiilor și Instalarea Tinerilor fermieri au fost mai ușoare, dar ca să accesezi un proiect și să-l duci la bun sfârșit, primul lucru este să alegi o firmă de consultanță foarte bună care să te ajute să poți să îndeplinești toate criteriile pe care ți le cer cei de la AFIR. Cele mai dificile au fost cele pe Organizației Utilizatorilor de Apă de Irigații unde trei deja le-am implementat, sunt finalizate, și trei sunt în curs de licitație”, a explicat Marian Șamit.

    Un proiect – din momentul în care a fost aprobat și până când a fost finalizat, a durat aproape 3 ani, ”dintre care 2 ani și ceva numai birocrație, și restul, execuția, durează undeva între 6 luni și 8 luni”. ”Birocrația este reprezentată de o grămadă de avize și înțeleg, le iei că trebuie, certificate de urbanism, dar plimbatul de la o instituție la alta, nu generalizez acum, nu toți angajații de la AFIR sunt incompetenți sau nu-și dau interesul, sunt și oameni care te ajută. Mai puțin, dar te ajută. Și ne-au plimbat în așa fel încât, numai ca să începem licitația a durat exact 1 an și 8 luni la un proiect. După aceea, cu licitația și cu toate demersurile făcute a mai durat aproape o jumătate de an”, a explicat fermierul Marian Șamit.

    Agricultorul ialomițean a vorbit și despre ce înseamnă să accesezi fonduri pentru a îți ușura munca în fermă. ”Ca să vă spun până la urmă ce înseamnă un proiect din acesta pentru o firmă, noi, pentru organizația noastră de 7.000 de hectare, diferența se vede…noi în zonă suntem poate printre puținii care am menținut sistemul de irigat din 1990, pe care l-am păzit, l-am reparat și am irigat în continuu până acum, deci nu am lăsat să se distrugă nimic. Mulți colegi poate n-au făcut lucrul acesta și am bănuit că poate o să vină vremea, și s-a văzut anul trecut cum a fost, când o să avem nevoie de irigat și să controlăm apa, să nu mai putem fi dependenți de Dumnezeu. Să vedeți o diferență, deci înainte irigam cu motoarele vechi, de pe vremea lui Ceaușescu, pompele vechi, stațiile vechi, ce puteam să mai cârpim, deci erau motoare și pompe de 50 de ani. Acum, după ce am implementat trei proiecte, pot să-mi programez presiunea, pot să-mi programez debitul, pot să văd ce se întâmplă în stație, adică este făcut poate mai bine ca afară”, a relatat Marian Șamit.

    O mare problemă a fermierilor este că ei, va beneficiari, nu pot investi în canalele de irigat, această componentă revenind Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). ”ANIF foarte mult nu a investit în canalele de irigat. Noi ca și particulari nu putem investi în canalele de irigat că acelea sunt ale statului, deci nu poți băga bani privați în canalele statului, dar nici ei nu investesc. Sunt canale care sunt lăsate de zeci de ani și care la un moment dat, au infiltrații peste tot, iar ție îți trebuie un anumit nivel pe canal ca să poți să irigi. Există infiltrații și la un moment dat canalele se vor sparge și vor inunda toate parcelele și degeaba avem noi sisteme de irigat performante. Așa că ANIF, din păcate, în afară de bani pentru pază și pentru salarii, mare lucru nu face, nici la desecări, nici la….ca să vă dau un exemplu la ANIF la noi acum, când noi punând loturi semincere la porumb sunt densități de 130.000-140.000 de plante la hectar, mie îmi trebuie apă. Când să dau drumul la apă, ei fac nu știu ce lucrări la canal, că atunci le-a venit, la începutul lui iunie, le-au venit fondurile ca să poată să investească”, a vorbit fermierul și despre problemele pe care le întâmpină exploatațiile care au investit în irigații și care iau apa din canalele ANIF.

    ”Sfatul meu ar fi, după ce am făcut atâtea proiecte, chiar cu toate greutățile care au fost și pe care le-am întâmpinat pentru a face aceste proiecte, eu zic că merită pentru că nu îți investește nimeni în fermă atâția bani. De când am făcut aceste proiecte ne-am capitalizat și toți membrii OUAI-ului irigă acum. Anul trecut chiar dacă nici la irigat nu a răspuns cum ar fi într-un an normal, tot am făcut mult mai mult decât nenorocirea care a fost în alte ferme. Deci, sfatul este: faceți proiecte pe fonduri europene!”, a concluzionat fermierul Marian Șamit.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale