Tiberiu Tiron, Asociația Forța Fermierilor: Vorbim despre nevoia de irigații, dar în 2021 s-a scos subMăsura 4.3 dedicată investițiilor în irigații
Angelica Lefter -Vorbim despre nevoia de a iriga, dar din acest an fermierii români nu mai pot accesa subMăsura 4.3 cu componenta pentru investiții în infrastructura de irigații. Această submăsură derulată de Agenția de Finanțare pentru Investiții Rurale nu mai beneficiază de finanțare în perioada de tranziție 2021-2022, neregăsindu-se pe lista cu sesiuni de proiecte anunțată de ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
În cadrul submăsurii 4.3, un milion de euro este plafonul fixat pentru toate Organizațiile Udătorilor de Apă pentru Irigații – OUAI, indiferent de suprafața lucrată de membrii organizației. Fie că acel OUAI deservește 500 de hectare, fie că deservește 5.000 de hectare, plafonul nu se schimbă, un lucru care nu este normal, apreciază fermierul vasluian Tiberiu Tiron, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.
”Numele meu este Tiberiu Tiron, vin din județul Vaslui, mai exact îmi desfășor activitatea în Lunca Prutului. Aș vrea să aduc în discuție câteva elemente legate de irigat. Se pare că fără irigat, vrem, nu vrem, nu mai putem să continuăm, cel puțin acolo unde se poate. Este o mare dezamăgire acum, în anul 2021, când toată lumea este acord cu ce am spus anterior, avem nevoie de apă, avem nevoie de a iriga, avem nevoie de investiții în irigat, să nu mai avem subMăsura 4.3, măsura dedicată irigațiilor”, a constatat fermierul Tiberiu Tiron, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, care a amintit și de scoaterea investițiilor în irigații din Planul Național de Redresare și Reziliență.
”În eventualitatea în care vom mai avea măsuri similare cu 4.3, 125 – am avut experiența acestor măsuri, am implementat două proiecte, ar trebui corelată suma. Deci se alocă 1 milion de euro pe OUAI indiferent de suprafața care o avea acel OUAI, sunt OUAI-uri cu suprafețe de 500-600 de hectare până la 7.000 de hectare. Este o alocare nedreaptă, trebuie corelată această sumă, dar acum poate discuția este tardivă și inoportună, nu le mai avem (n.r. măsurile de finanțare).
Anul 2021 este, din nou, unul atipic în Lunca Prutului, acolo unde lucrează teren și Tiberiu Tiron. Prezent în cadrul primei ediții a Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, fermierul a împărtășit experiența sa în accesarea cu succes a fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigații.
”La noi în zonă mai sunt anomalii de genul, relieful este colinar terminându-se în Lunca Prutului cu șes, toată apa, în momentul în care plouă în exces, ajunge în amenajarea de irigat, ne confruntăm cu aceleași probleme de natură a desecării. În aceste momente suntem nevoiți să plătim bani la ANIF să o pompeze în Prut, urmând ca la o perioadă destul de scurtă să pompăm această apă înapoi în amenajare, deci resurse irosite fără scop. Am putea opri această apă într-o salbă de baraje care este în amonte, însă din diverse motive acest lucru nu se întâmplă”, a explicat Tiron.
Asociația Forța Fermierilor a organizat miercuri, 30 iunie, prima ediție a Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, eveniment în cadrul căruia a fost lansată Divizia de consultanţă pentru fonduri europene a Asociaţiei.