• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi usturătoare pentru țăranii moldoveni care îşi vor lăsa pământurile pârloagă

    agrointeligenta.ro -

    Comisia juridică a avizat pozitiv proiectul de lege al Ministerului Agriculturii privind sancţionarea proprietarilor de pământ care nu îşi igienizează terenurile. Pensionarii fără moştenitori şi persoanele cu incapacitate de muncă nu vor fi amendate. În schimb, cei care îşi vor lăsa pământurile pârloagă, îşi vor pune buzunarul la cheltuială.

    Ministrul Agriculturii,Vasile Bumacov, a declarat, în şedinţa comisiei, că acest proiect creează cadrul legal pentru amendarea persoanelor care, profitând de perioadele nefaste, au cumpărat sute de hectare de teren de la populaţie, la preţuri mici, iar acum nu le lucrează, aşteaptă ca preţul să crească pentru a le vinde. Potrivit oficialului, pe terenurile care nu sunt igienizate se dezvoltă boli, paraziţi şi buruieni care afectează terenurile cultivate din vecinătate.

    Exemplu este invazia de lăcuste din vara trecută în regiunea de sud a Moldovei. ,,Dacă nu pot să lucreze acest teren, îl pot da în arendă ori vinde, dar să nu-l lase nelucrat. Acest teren nu este igienizat şi astfel se contaminează terenurile agricole ale celor care le cultivă”, a spus Bumacov. Proiectul de lege este pe masa deputaţilor de mai bine de un an şi jumătate. El a fost respins de mai multe ori, întrucât parlamentarii vedeau o problemă în a obliga oamenii să-şi lucreze terenurile. Într-un final, s-a decis a schimba noţiunea de „lucrare” pe „igienizare”, care presupune cosirea buruienilor.

    Ţăranii, nemulţumiţi

    Stepan Raicu din satul Lărguţa, raionul Cantemir, are lăsate ca moştenire aproape trei hectare de pământ nelucrat de câţiva ani buni. La auzirea veştii că va trebui să plătească pentru că nu reuşeşte să-l muncească, omul se arată foarte nemulţumit. „Eu nu-l lucrez pentru că cheltuielile pe care trebuie să le suport sunt foarte mari. Trebuie să iau oameni la lucru, şi aceştia trebuiesc plătiţi. Bani se duc şi pe arat, şi-apoi se mai întâmplă să fie câte un an secetos şi nu obţinem deloc recoltă. Eu făceam unele economii, dar acum va trebui să merg la lucru cu sapa în mână, pentru ca să nu scot alţi bani din buzunar?”, se întreabă retoric Stepan Raicu.

    Omul mai spune că, până acum cinci ani, pământul era lucrat. Dar pentru că a rămas singur, nu are puteri să muncească la atâtea hectare. „Erau copiii, care mă ajutau, dar acum unul învaţă, altul lucrează peste hotare. Şi soţia e plecată în afara ţării, aşa că eu nu pot să fac faţă la atâta pământ”, se destăinuieşte bărbatul. În afară de terenul nelucrat, bărbatul declară că mai are pământ şi pe lângă casă. „Pe acesta îl muncim, că e aproape de noi şi ne ajunge ca să creştem aici tot ce ne trebuie. În rest, ca să ai roadă bogată şi de la celelalte terenuri, trebuiesc bani”, conchide bărbatul.

    Proiect extins şi pentru terenurile destinate construcţiei caselor?
    Deputaţii au subliniat că a avea drepturi înseamnă a avea şi obligaţii, iar un proprietar cu sute de hectare lucrate nu poate suferi din cauza că altul cu 10 ari din preajmă le lasă pârloagă. Nu doar terenurile destinate muncilor agricole au intrat în atenţia autorităţilor, dar şi cele destinate construcţiei caselor. Astfel, preşedintele comisiei, Raisa Apolschi, a specificat că e nevoie să se extindă prevederile proiectului şi asupra terenurilor acordate pentru construcţia caselor.Persoanele care nu-şi vor cultiva pământul riscă amenzi între 400 şi 3.000 de lei. Pentru persoanele juridice, amenda este între 3.000 şi 10.000 de lei.

    Prevederi din Codul funciar

    Potrivit Codului funciar, terenurile sunt recunoscute potrivite pentru agricultură în baza datelor din Cadastrul funciar. Suprafaţa totală a terenurilor agricole din Moldova este de peste 1,7 mln. ha. Dintre acestea, doar 40.000 de hectare aparţin statului, iar restul se află în proprietate privată. Proprietarii de pământ au dreptul să dispună de terenuri, respectând toate restricţiile stipulate în legislaţie. În primul rând, aceste terenuri pot fi utilizate doar pentru producţia agricolă şi industrială.

    Sursa: evz.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA