• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La ce alimente ar vrea premierul Ponta să reducă TVA-ul în acest an

    agrointeligenta.ro -

    De câteva săptămâni, mai mulți parlamentari și organizații de producători și procesatori din sectoare conexe agriculturii au anunțat și au dezbătut de nevoia unei reduceri a TVA-ului la mai multe alimente de bază. După succesul înregistrat de scăderea TVA la pâine, carnea părea că ar fi următoarea pe listă. Declarația din acastă seară a premierului Victor Ponta dă peste cap toate planurile producătorilor!

    Prim-ministrul României nu pare a fi de partea celor care cred că TVA-ul ar trebui scăzut la carne, ci el ar vedea o astfel de modificare aplicată în sectorul de legume și fructe. ”Reducerea TVA la pâine a funcționat. Trebuie să mergem atât cât se poate tot pe zone țintite pentru reducere a TVA-ului, în alimentație si nu numai. Eu aș vrea la fructe și legume pentru că acolo avem evaziune fiscală și concurență neloială”, a declarat Victor Ponta în cadrul unui interviu acordat România TV.

    Preferința premierului nu este susținută nici măcar în familia Ponta. În mai multe rânduri, soția acestuia, Daciana Sârbu, a declarat că susține reducerea de TVA la mai multe produse alimentare, dar în sectorul bio. ””Am susținut cu toată convingerea și sper că ajungem la scăderea TVA la produsele bio tocmai să încurajăm o alimentație sănătoasă și să reușim să le scădem prețul. Am avut o creștere, suntem pe locul doi în Europa la creșterea suprafeței de exploatare agricolă a produselor bio și cred că această reducere a TVA va încuraja în continuare oamenii să investească în acest sector”, declara europarlamentarul Daciana Sârbu în noiembrie anul trecut.

    În 2013, analiștii economici au realizat mai multe studii pentru a aprecia care este pierderea pe care statul român o are din cauza evaziunii fiscale din sectoarele agro-alimentare. ”Industria cărnii reprezintă o piață extrem de importantă pentru România, având o valoare estimată de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează și o evaziune în jurul procentului de 40%, deci sume importante pe care bugetul de stat, din păcate, nu poate să le colecteze”, declara, în octombrie anul trecut, ministrul Daniel Constantin.

    Pe piața legumelor și fructelor, ”paguba” din bugetul de stat era evaluată anul trecut la 800 de milioane de euro, conform unor date citate de Romalimenta.

    Foto: www.theactivityprojectcic.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar