• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunț APIA: Au început plățile pentru crescătorii de animale!

    Roxana Dobre -

    Start plăți pentru sectorul zootehnic! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – APIA efectuează începând de joi, 8 iulie, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru care se virează 1.434.014,41 lei.

    Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat joi printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că prin Centrele Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2021, în sumă de 1.434.014,41 lei, pentru un număr de 27 solicitanți.

    Suma autorizată la plată se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Reamintim că pentru anul aceasta, asociațiile din sectorul zootehnic au fost informate că bugetul alocat pentru lucrările de ameliorare au fost reduse și că se vor deconta numai în procent de 42%.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat pe surse că plățile care se fac pentru susținerea Registrelor Genealogice (RG) și ameliorare, inclusiv Controlul Oficial al Performanțelor, sunt drastic diminuate în acest an și vor intra în conturi în procent de doar 41, 20 la sută din totalul sumei necesare. Restul sumelor ar urma să fie acoperite din contribuțiile fermierilor.

    Ministerul Agriculturii a anunțat că în ședința Guvernului din data de 9 iunie a fost aprobată o Hotărâre prin care se stabilește data până la care se aplică prevederile HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor și se completează art.19 din HG nr. 1179/2014. Prin actul normativ se prelungea schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor până la data de 31 decembrie 2021 dar se aproba și suma totală care va ajunge la societățile de ameliorare în acest an.

    ”Ajutorul de stat pentru anul 2021 are o valoare totală maximă în sumă de 40.000 mii lei, care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022 de 759.250 mii lei. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, se arată într-un comunicat al MADR.

    Din sursele Agrointeligența-AGROINTEL.RO, banii nu acoperă cererile inițiale pentru anul 2021 astfel că va fi virată doar 41,20 la sută din suma cerută de fermieri. Societățile de ameliorare au de încasat sumele restante pentru semestrul IV din 2020, lunile octombrie-decembrie, și primul trimestru din 2021, lunile ianuarie-martie.

    Reamintim că schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    O veste bună este că MADR, deși inițial anunțase că ajutorul se acordă până la 30 iunie, a fost prelungit cu încă 6 luni, până la 31 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale