• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii – acord la MADR. Condițiile pentru subvenția APIA la ovine și caprine de anul viitor

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine, întâlnire cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, și secretarul de stat care răspunde de sectorul zootehnic, Antal Szabolcs Barabasi dar și șeful ANZ, ing. Bela Vaida. Asociațiile de profil au fost convocate la București pentru a discuta cu responsabilii din minister despre regulile privind modul de acordare a Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) în 2022.

    „A fost o solicitare înaintată de noi, solicitată cu două săptămâni înainte, ca în prima decadă a lunii iulie să venim să ne punem de comun acord cu ministerul privind regulile la Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru 2022, în caz că se vrea să se schimbe ceva, să avem timp ca MADR să notifice Bruxellesul având în vedere că termenul limită pentru comunicarea schimbărilor este 1 august 2021”, ne-a declarat astăzi, joi – 8 iulie, Nicolae Cioranu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și președintele Asociației de crescători de ovine Păstorul Crișana din județul Arad, care gestionează Registrul Genealogic (RG) pentru rasa Țurcană.

    Vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor (AFF) a subliniat că oierii au cerut la unison ca regulile pentru subvenția APIA pe cap de animal să rămână neschimbate și în 2022 urmând ca în noul PAC acestea să fie modificate conform noilor regulamente europene. ”Dar se pare că nu este nevoie de nicio notificare pentru că am căzut de acord să rămână ca și până acum, să nu mai tot încingem spiritele. Dacă tot s-a putut merge 5-6 ani așa, se mai poate să meargă un an tot așa în forma aceasta veche. Și numai după aceea să ne reîntâlnim undeva prin luna septembrie și să vedem ce reguli vor fi de discutat pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC)”, a mai spus Cioranu.

    Reamintim că sprijinul cuplat zootehnic este cea mai importantă subvenție pe care o poate încasa, per cap de animal, un fermier care crește ovine. Această subvenție se plătește anual de către APIA în baza unei cereri unice de plată și documentelor justificative care atestă existența animalelor în fermă sau adeverințele eliberate de asociații, care atestă că animalele sunt înscrise într-un Registru Genealogic. Documentul specific pentru SCZ ovine este:

    SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.

    Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare. Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări.

    Condiții pentru sprijinul cuplat la ovine

    În afară de condițiile de efectiv minim-maxim și de vârsta animalelor, la sprijinul cuplat pentru ovine se mai cer și următoarele condiții:

    Cât se plătește subvenție APIA pentru SCZ ovine

    În Campania 2020, SCZ pentru ovine au avut un cuantum de 17, 92 de euro/cap de animal. Subvenția se calculează conform plafonului aprobat anual de Guvern care se împarte la numărul de capete eligibile.

    În afară de SCZ, ce alte subvenții se mai plătesc la ovine

    Pe lângă sprijinul cuplat fermierii care cresc ovine/berbeci primesc și Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ 9). Pentru campania 2019 acesta a avut un cuantum de 4,71 de euro/cap de animal. Ciobanii așteaptă cuantumurile pentru Campania 2020, sume ce vor fi stabilite după aprobarea Legii Bugetului de stat pentru 2021 și după ce MADR publică un proiect de Hotărâre de Guvern unde să fie prevăzute plafoanele. Ulterior sumele pentru această plată trebuie aprobare de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. De abia după acest ”calendar” APIA poate calcula cuantumul pe cap de animal care se realizează prin împărțirea plafonului la numărul de capete eligibile.

    Citiți și: Subvenții APIA ovine 2021: Berbecii cu origine – obligatorii! Regulile rămân neschimbate în acest an!


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România