Fermieri de succes

Afacerea cu afine – investiția în agricultură cu care Virgil Măgureanu se mândrește la 74 de ani

Pe 19 martie, Virgil Măgureanu va împlini 74 de ani și, după o carieră agitată, venerabila vârstă îl prinde implicat în agribusiness. Primul director al Serviciului Român de Informații a intrat în afaceri agricole în urmă cu câțiva ani, totul pornind de la livada de lângă casă pe care a extins-o de la an la an. Despre afacerea cu afini și cât de rentabilă este cultura de afine, Măgureanu vorbește cu plăcere în fiecare interviu pe care îl acordă presei.

Dacă pe scena politică și nu numai, Măgureanu este o figură controversată, el a rămas discret în afacerile sale legate de sectorul agricol. De câțiva ani, el a pus bazele fabricii de prelucrare a fructelor de pădure, companie denumită ”Afinul”.

Deține 10 hectare de livadă

Livada lui Virgil Măgureanu se întinde astăzi pe o suprafață de 10 hectare. ”Livada am extins-o treptat, cumpărând terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Așa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat toate fructele sezoniere, iar pe o suprafață de 6,5 hectare am realizat piesa de rezistență a livezii: o plantație de afini de cultură”, a povestit, mulțumit, fostul director SRI într-un interviu acordat recent revistei Infoaliment.

Cea mai mare investiție din agribusiness a lui Măgureanu este fabrica ”Afinul”, cu o suprafață utilă de procesare de 3.800 de metri pătrați și utilaje aduse din China. ”Au venit chinezii doar ca să ne ajute să montăm fabrica. Dar, în rest, lucrez cu specialişti români, în frunte cu inginerul Gabriel Marinescu. Fabrica însă are un spaţiu modest: are o hală, făcută după cerințele aparaturilor moderne. De aproximativ un an de zile am pus fabrica în funcțiune, dar ea a funcționat parțial, pentru că n-am avut fondurile suficiente pentru a face un marketing de succes și să devenim cât mai rapid cunoscuți. Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioane de euro. Restul a fost contribuția noastră”, mai spune Măgureanu.

Despre concurența de pe piață, Măgureanu nu crede că piața e plină și producătorii autohtoni nu mai au loc pe piață. ”Marile supermarket-uri au rafturile pline de produse importate. Noi putem suplini rapid necesarul care acum se importă, am și avut discuții cu câteva lanțuri. Le-am propus, dacă vor dori, să le oferim produsele noastre sub brandul lor, produse pe care ei astăzi, le import”, se mai destăinuie cel care a condus SRI din 1990 până în 1997, când a demisionat din funcție.

Deși cultura de afini este printre cele mai profitabile, Virgil Măgureanu spune că încă nu și-a amortizat investiția și că încă se află în faza de investiții, urmând ca în curând să și culeagă roadele primei sale afaceri din agribusiness.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Inca nu am mai vazut o “rotatie” SRI-afine-SRI, dar omul cat traieste tot are ce invata. Vechiul proverb conform caruia la fotbal si la agricultura se pricep toti, ar trebui modificat in sensul ca la SRI si la cultura de afine se pricepe oricine, cu conditia sa fie mai intai sef la SRI….

  2. Daca asi fi fost aproape de locul unde se impart banii(contribuabililor),si eu asi fi avut o plantatie etc,etc.Asa ca eu voi produce suc de “foaie verde loboda,toata lumea-i sloboba(din pacate,si cred ca stiti la cine ma refer..)

Scrie un comentariu