• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Domnule Cîțu, domnule Orban, uitați aici evaluare a lui Oros în 2021: Niciun rând scris pe PNS, niciun proiect pe bani europeni demarat, niciun euro pentru agricultură în PNRR! E bine așa?

  Vlad Macovei -

  Domnule premier Florin Cîțu, ați spus că acolo unde vor exista întârzieri majore în activitatea unui ministru, veți trece la remaniere. Domnule președinte PNL, Ludovic Orban, ați spus că sunteți mulțumit de activitatea tuturor miniștrilor liberali, că au performat, nu sunt întârzieri.

  Păi haideți să vedem un pic activitatea, la firul ierbii, a ministrului Oros, dincolo de pozele pe cal. În mandatul de ministru al Agriculturii în Guvernul Cîțu, adică în ultimele 7 luni, Adrian Oros are următoarele eșecuri și întârzieri:

  1. Consultările și redactarea Planului Național Strategic (PNS) pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027 nu au început. Zero barat. Majoritatea statelor au deja un prim draft conceput. Termenul-limită este de 31 decembrie 2021. Va ieși un haos cu Oros în continuare la butoane. Un detaliu: Ce zice Oros că sunt făcute analiza nevoilor și analiza SWOT, astea nu reprezintă PNS ci un fel de prefață a PNS, sunt făcute de acum un an și au fost începute de Daea!
  2. Pentru Perioada de Tranziție 2021-2022 nu este deschisă nicio măsură de finanțare cu bani europeni. Până și bulgarii sunt mult înaintea noastră. Anul 2021 este pierdut, nu vom reuși să semnăm niciun proiect, în ritmul acesta. Dacă la finalul anului viitor nu vor reuși să cheltuim întreaga sumă de 3,2 miliarde de euro, diferența necheltuită o vom da înapoi Comisiei Europene. Foarte probabil, dacă o ținem tot așa cu Oros, va trebui să returnăm sume. O crimă la adresa fermierilor care au atâta nevoie de finanțare!
  3. Oros a reușit, prin minciună, incompetență, fușăreală, incapacitate de a comunica și negocia, să scoată din PNRR atât investițiile în irigații, cât și în cele opt depozite regionale ca să nu își mai arunce producătorii legumele și fructele pe maidan. Oros este principalul vinovat pentru acest eșec uriaș, acest scuipat în fața fermierilor. Nu este singurul vinovat, dar este cel mai mare!
  4. Într-un timp scurt, atât în zootehnie cât și în sectorul vegetal, a reușit să îi pună iar cap în cap pe fermierii mici cu cei mari. Prin consultări mimate, prin blaturi cu unii sau alții care, chipurile, îi „reprezintă” pe fermieri (mai mult se reprezintă pe ei și niște interese de grup foarte mic), prin decizii luate, anulate și apoi bălmăjite la maxim. Un sondaj printre primii 20.000 de fermieri ai țării va arăta că 90% dintre aceștia nu știu ce se discută la minister în consultările cu mediul asociativ. Doar faceți sondaje la PNL, de ce nu faceți unul să vedeți ce gândesc fermierii, vă veți pune mâinile în cap!

  O precizare importantă: Nimeni nu are nimic personal cu Oros. Poate invers, fiind un personaj extrem țâfnos și răzbunător. Oros minte când spune că PSD îl vrea schimbat de la minister. Vede numai conspirații și trădări. Vă spun un secret: cinic și pragmatic, PSD are tot interesul ca Oros să rămână la ministru 3 ani de acum înainte. La ce catastrofă de ministru este, se prezintă ca cel mai bun agent electoral al lor, al pesediștilor, cu toate cele pe care le comite!

  Dumneavoastră, domnule Cîțu, domnule Orban, ar trebui să fiți cei mai interesați să dați fermierilor, repede, un ministru liberal mai bun decât Oros la Agricultură. Chiar nu e greu.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermierul care reușește să producă legume în solar 10 luni pe an Blocaj la APIA! Fermierii cer plata de urgență a subvențiilor ANT și ecoschema PD-04!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA – o nouă listă la plată cu peste 10.000 de fermieri Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia Polonia: Luăm în calcul închiderea graniței cu Ucraina. Oficial ucrainean: Nu s-a negociat așa ceva!