• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile la polițele de asigurare pentru tractoare și combine – aproape duble!

    Roxana Dobre -

    Haosul de pe piața asigurărilor lovește și în deținătorii de utilaje agricole care au nevoie de poliță de Răspundere Civilă Auto (RCA). După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance, prețurile RCA-urile au crescut acestea chiar dublându-se în unele cazuri.

    Prețurile de pe piața de asigurări au crescut foarte mult astfel că, potrivit antena3.ro, o poliță a unei persoane fizice de 45 de ani, care a plătit pe 6 septembrie 416 lei, iar acum ar trebui să plătească pe aceeași poliță 891 de lei, adică o creștere de aproximativ 110%. Și în cazul tractoarelor rutiere RCA-ul este obligatoriu iar fermierii vor scoate de asemenea mai mult din buzunar. Șoferii cât și transportatorii sunt revoltați și spun că ultima lor soluție este să iasă în stradă.

    Mai mult, datele brokerilor consultate de HotNews.ro arată că Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu prețuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele și cu 600 de lei în unele cazuri, iar alți asigurători au urmat același trend.

    Codul rutier obligă și proprietarii de tractoare și combine agricole să facă asigurare printr-un RCA care protejează compensația pentru daunele aduse persoanelor sau lucrurilor care pot fi cauzate de circulație.

    Conform site-urilor de profil se pot asigura tractoare agricole, combine, semănători, autogredere, utilaje pentru amenajarea drumurilor, prese de balotat, pluguri. Utilajele sunt asigurate împotriva accidentelor rutiere, furtului, fenomenelor naturale, incendiilor sau exploziilor. Asigurarea mai acoperă și cheltuieli de transport al utilajului avariat, cheltuieli de limitare a pagubei sau daunele produse pentru salvarea bunului asigurat. Mai mult, la unele societăți de asigurări fermierii pot opta și pentru asigurarea împotriva unor riscuri speciale sau pentru acoperirea răspunderii civile pentru daunele provocate altor persoane de utilajul asigurat.

    Cei mai afectați sunt transportatorii care amenință cu tarife mai mari

    Disperaţi că li s-au dublat poliţele, transportatorii ameninţă cu tarife mai mari, iar asta înseamnă că multe produse sau servicii care implică transportul se vor scumpi. ”Înseamnă scumpiri în lanț. Pentru că una este să iau o poliță RCA cu 8.000 pe an, și una este să iau o pliță RCA cu 17.000 de lei la 6 luni de zile. Presupun că și noi va trebui să mărim prețurile cu 20 – 30% pentru a face față doar la această poliță RCA”, a declarat Vasile Ştefănescu, președinte COTAR, conform sursei citate.

    Specialiștii oferă două motive pentru aceste creșteri. În primul rând, mulți asigurători nu depind de polițele RCA, de aceea nu doresc o migrare a clienților City Insurace către ei și în al doilea rând, având în vedere cererea foarte mare, actorii de pe piață speculează momentul pentru profit. Iar problema reală este că autoritățlie statului nu intervin pentru a plafona prețurile.

    Ce se întâmplă cu polița dacă aveați asigurarea încheiată cu City Insurace

    Peste 3 milioane de români care au o poliţă încheiată la compania falimentară vor rămâne în continuare cu RCA-ul activ, asigurat de Fondul de Garantare. În acest caz, păgubitul nu se mai duce la asigurator pentru constatare şi celelalte demersuri legale, ci se adresează Fondului de Garantare. În teorie totul ar trebui să meargă ca pe roate, în practică însă reprezentanţii servicurilor deja se plâng că au blocaje mari cu banii şi nu să mai încumetă să repare maşinile care vin cu astfel de poliţe.

    ”Odată cu situația City Insurace, care se află la un singur pas de faliment, prețurile la polițele RCA au crescut. Astfel, dacă în urmă cu două săptămâni v-ați fi făcut o poliță RCA la o mașină standard cu motor de 1,4, an 2005, șofer de 38 de ani, cu aproximativ 565 de lei, acum v-ați fi făcut aceeși poliță cu 858 de lei”, a arătat Silvian Trandafir, reporter Antena 3, la News Hour with CNN.

    Cei care trebuie să-și repare daunele cu o poliță de la acest asigurător, trebuie să urmeze următorii pași: depunerea dosarului de daună la FG, se poate trimite și prin poștă sau e-mail, după aprobare, se face constatarea daunei, se repară mașina, iar după se merge la FG pentru cererea de plată direct în contul service-ului.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului