• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romi Oșorhean și-a construit genetica în fermă de la zero. Astăzi are vacă de lapte cu producție de 40 litri/zi

    Angelica Lefter -

    Producție de lapte de la 16-17 litri pe zi la 28 de litri de la prima fătare a vacilor din rasa Bălțată Românească. Este performanța atinsă în ferma clujeanului Romi Maxim Oșorhean un crescător care s-a dedicat ameliorării genetice din ferma lui în care a investit muncă, timp și bani pentru a ajunge să aibă bovine cu producție o zilnică de 40 de litri.

    Romi Maxim Oșorhean este din județul Cluj și are ferma în comuna Țaga, sat Sântejude. Crescătorul deține în total 70 de capete dintre care 35 vaci cu lapte, vaci mame, restul tineret de la câteva zile până la 2 ani, care trebuie să intre pe lactație.

    Crescătorul de animale Romi Maxim Oșorhean și-a dorit de când se știe să aibă vaci cu valoare genetică mare, însă a reușit să ajungă la performanță după ani buni de căutări și investiții în animale tinere și în tauri de performanță, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Alături de el s-au aflat specialiștii de la Transilvania Cooperativă Agricolă, care îi oferă crescătorului consultanță și îl ajută să își monitorizeze animalele în cadrul Controlului Performanțelor și Producțiilor (CPP).

    Din anul 2014, de când a început CPP, Romi Maxim Oșorhean s-a axat doar pe animale de rasă, iar acum folosește tauri din rasa Bălțată Germană – Fleckvieh. Animalele sale sunt incluse în programul de ameliorare coordonat de Asociația de Crescători Bălțată Românească de tip Simmetal, iar exemplarele clujeanului sunt înscrise în Registrul Genealogic, ceea ce îi asigură atât accesarea unei subvenții mai mari – sprijinul cuplat zootehnic, cât și posibilitatea de a valorifica animale la un preț mai bun.

    ”Am pornit de la zero. În urmă cu câțiva ani am văzut că prețul laptelui este jos, trebuie să faci investiții în fermă ca să ai producție bună de lapte, efectiv mai mic ca să poți să-l controlezi. Am început prima dată cu tauri de mijloc, acum am ajuns cu tauri de top pe care îi aleg cu mare grijă, după ce mă documentez temeinic. Un exemplu de taur este cel din care am 14 fiice – folosesc taurii care acum sunt în Europa locul 1, 2 sau 3. Cam aici sunt taurii din top 10. Acesta este un taur din Germania din rasă Bălțată Germană – Fleckvieh. Primele fiice de la el care au intrat pe producție au ajuns la 28 de litri la primul control, la al doilea control 28-29 de litri pe zi. Înainte am folosit un taur cu o valoare mai mică de ameliorare și aveam o producție undeva de la 16-17 litri pe zi la prima fătare, astfel că să ajungi la 28 de litri la prima fătare este un mare salt”, a declarat crescătorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul are mai multe vaci valoroase, însă una dintre ele are o productivitate de 40 de litri de lapte pe zi. La acest nivel dorește să le aducă pe toate celelalte.

    ”Vaci valoroase în efectiv sunt mai multe. Cea mai bună vacă este la 40 de litri lapte pe zi, iar obiectivul meu este să-mi aduc tot efectivul la nivelul acesta. Trebuie să ai o producție bună ca să poți rezista pe piață. Dacă nu ai o producție bună de lapte, numai subvențiile, nu acoperă cheltuielile. Asta mi-am dorit de mic copil, să fac o genetică bună. N-am avut posibilitatea, dar din 2014, de când a intrat CPP, am început serios pentru că faci investiții și nu poți să faci dovada până nu ai un act care să dovedească că într-adevăr ai folosit acea genetică și sunt rezultatele folosirii geneticii de vârf. Lucrez de 20 de ani cu animalele, am crescut în special tot vaci de lapte, dar din 2014 am avut posibilitatea să-mi aduc vacile în secțiunea principală ca să am un certificat de origine. Dacă nu faci controlul nu poți să obții acel certificat de origine. S-au efectuat teste ADN la vițeii pe care-i am și sunt în secțiunea principală…și acum pot să fac dovada adevărului, se fac teste ADN, se confirmă cine e tata, mama, bunicul, bunica și atunci și la o vânzare poți să faci dovada că ai o genetică de vârf. Pe lângă producția de lapte pe care o justifici prin control poți să dovedești și că este adevărat că vinzi”, a mai spus fermierul clujean.

    Productivitatea vacilor de lapte – confirmată prin controlul performanțelor

    Așa cum vă spuneam, clujeanul Romi Maxim Oșorhean se află cu efectivul său în programul de ameliorare la rasa Bălțată Românească, iar acum, datorită controalelor frecvente, poate să vadă care este rentabilitatea vacilor sale. Lunar este emis un buletin de analiză, având animale care se află chiar la a7-a generație, deși, spune crescătorul de animale, nu tot efectivul este cu genetică, în trecut neavând posibilitatea de a investi prea mult.

    ”La fiecare vacă se face un control, se măsoară laptele, cât se mulge, într-o lună dimineața, într-o lună după-amiază și se face o medie de producție, de acolo se ia probă de analiză, se verifică grăsimea, substanța uscată, proteina, la ce nivel este vaca respectivă. În fiecare lună se emite un buletin de analiză și știu la sfârșit de an care vacă este rentabilă în fermă și care nu, înainte nu aveam această posibilitate nici financiară. Acum nu am tot efectivul cu genetică pentru că am folosit în urmă cu 5-6 ani un taur care a avut 60% Montbeliard și din 2019 rasa Montbeliard s-a despărțit de rasa Bălțată Simmental și acum anumite animale, fiindcă am avut 28 de fiice din taurul respectiv mi-a ieșit iar din secțiunea secundară. Când s-au despărțit am pornit de la zero. Dintre cele 70 sunt în secțiunea principală 10 vaci, restul aduc produșii în secțiunea principală, Bălțată Românească. Vacile sunt crescute în fermă de mine, am animale care sunt la a 7-a generație crescute de mine, vaca a fătat vițea, vițeaua a fătat și ea, le știu mamele la fiecare, însămânțarea artificială o fac eu de vreo 5 ani de zile, nu puteam face asta dacă nu făceam eu însămânțările, pentru că eu știu fiecare vacă ce probleme are, ce trebuie îmbunătățit la ea”, a declarat Romi Maxim Oșorhean.

    Hrana animalelor, un punct cheie în sănătatea și productivitatea vacilor

    Fermierul a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că furajarea este foarte importantă. Pe lângă pășunatul pe cele 40 de hectare, atunci când este perioada, Romi Maxim Oșorhean spune că prepară vacilor un mix de cereale, în care, mai nou a introdus ovăzul, care a ajutat foarte mult în sănătatea și productivitatea animalelor.

    ”În urmă cu câțiva ani aveam probleme la fătări, la eliminarea placentei, la însămânțări și am început să pun în hrana lor ovăzul. Am gândit-o logic, ovăzul se folosește la cai, e foarte bun acum nu am probleme, repetări la montă nu am. Din 10 însămânțări am doar o singură vacă care face re-însămânțare. Folosesc pentru hrana lor porumb, orz sau orzoaică, floarea-soarelui și ovăz. Se macină cu moara mea proprie, le amestec, furajele le produc eu, porumb siloz și lucernă. Asta e pe timp de iarnă și pe timp de vară când se termină mâncarea pe pășune le dau supliment tot timpul. Făina o dau tot timpul aproape, dar lucerna și porumbul siloz le dau 2-3 luni de zile pa an. Am o suprafață agricolă cu tot cu pășune 90 de hectare, pășunea este în arendă 40 de hectare, restul este arabil, lucerna 18 hectare, porumb siloz, ovăz, floarea-soarelui, toate împărțite după strictul necesar”, a explicat fermierul.

    Rasa Bălțată Românească cu Roșu preferată de crescătorul clujean

    Romi Maxim Oșorhean crește în special Bălțată Românească cu Roșu despre care spune că este foarte bună pentru lapte, iar produșii sunt valorificați la preț mare. Mai mult, de când crește această rasă nu a avut problemă cu bolile în fermă, iar vaca reformă este bună pentru abator.

    ”Am ales Bălțata cu Roșu pentru că vițelul, tăurașul poate fi valorificat la un preț bun, producția de lapte, în reformă, vaca reformă este foarte bună pentru abator care este încărcată de carne și are un preț bun și e rezistentă pentru că pe timp de vară fac pășunat. Am de la fermă 50 de hectare, cu gard electric, și aici ele se duc, vin la muls, ele te înțeleg mai bine ca un om. Boli nu prea au, mamita, poate, mai apare la uger. Dar și aici poți să folosești un taur care este rezistent la mamite – în catalog se observă la fiecare taur ce se îmbunătățește. Vacile noastre în România nu sunt atât de ameliorate, poate în fermele mari, în fermele mici nu prea. Au rezistență la multe boli, picioare, dar n-au producție de lapte și am venit cu un taur ca să măresc producția de lapte”, a specificat crescătorul de vaci clujean.

    Producție totală de 600 de litri de lapte pe zi, valorificată la 1,20 lei/litrul de lapte

    Fermierul spune că are o producție de 600 de litri de lapte pe zi, care, în mare parte, este valorificată către un mic procesator. Și pentru că litrul de lapte este de doar 1,20 lei, mai vinde și vițele cu certificat de origine, pentru a întregi veniturile fermei.
    ”Laptele îl dau la procesator, acum, în funcție de seriozitate și cantitate este și prețul. Îl dau la un procesator mic, nu poate oferi un preț ca și la alții, dar 1,20 lei pe kilogram îmi oferă. Zilnic mulg de la efectivul pe care îl am în jur de 600 de litri pe zi, deci 500 de litri pleacă spre procesator, restul cresc vițele, multe dintre ele sunt cu certificat de origine, le mai valorific. La prețul scăzut de lapte mai ai nevoie să mai vinzi și animale pentru a întregi venitul. Pentru creșterea vițeilor nu folosesc lapte praf, ci lapte de la animale. Dacă ai producție constantă, lumea te caută, dar dacă îi dai iarna 100 de litri și vara 500, sigur că el trebuie să stocheze și nu te prea caută procesatorul. Animalele mele se curăță singure, dacă le dai hrană corespunzătoare ele se îngrijesc singure. Noi lucrăm în familie, cu soția, am încercat să cumpăr utilaje performante, tractoare noi, să mai am și timp liber. Dacă faci calitate de furaje ai animale frumoase, dacă faci furaje mucegăite, sunt probleme”, a menționat fermierul Romi Maxim Oșorhean.

    Punctualitatea, un factor cheie în bunăstarea animalelor

    Crescătorul clujean de vaci spune că în orice activitate din sectorul agricol trebuie punctualitate și îi îndeamnă pe alți fermieri să respecte acest aspect. Atât în hrană cât și la muls, animalele funcționează după ceas. Deși nu a efectuat studii de specialitate, Romi Maxim Oșorhean a învățat din experiență și dragoste pentru animale care le sunt nevoile și ce trebuie să facă pentru a avea o fermă prosperă.

    ”La animale trebuie punctualitate, 5 minute ai întârziat și el știe deja. Eu dimineața mă duc în grajd la aceeași oră, vacile sunt agitate dacă ajung mai târziu. Mulsul trebuie făcut la oră exactă, nu merge că lasă că mă duc peste jumătate de oră! Mulsul îl fac dimineața și seara, de 2 ori pe zi. Pe timp de vară când sunt căldurile mari, mulg la ora 5 dimineața și după-amiaza la 15.30 și din septembrie la 6 dimineața și la 18:00. În agricultură orice faci trebuie făcut la data respectivă, dacă nu, la anul viitor pe vremea asta. Nu sunt specialist, dar am fost dispus să învăț pentru dragostea de animale. Am crescut vaci în familie, după ce am terminat armata am luat vaci reforme din sat cu potențial bun, de aici am pornit. Nu aveam bani de o vacă tânără, luam reformă și o însămânțam și scoteam una tânără. Am trecut de 40 de vaci la muls și am văzut că nu poți să stăpânești, nu aveam producție. În urmă cu 10 ani, de la 40 de vaci mulgeam 300 de litri de lapte pe zi, acum de la 26-27 de vaci mulg 600 de litri de lapte pe zi. Mi-am redus efectivul, am îmbunătățit genetica și urmează ca primele care au intrat în lactație am 27-28-30 de litri de lapte pe zi la prima fătare și din taurul respectiv am 14 fiice, acelea urmează să intre pe lactație la iarnă și anul viitor”, a încheiat fermierul Romi Maxim Oșorhean.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!