• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura în viziunea Guvernului Ponta III: Camerele agricole devin birouri de consultanță, iar comasarea terenurilor și fondurile europene rămân prioritare

    agrointeligenta.ro -

    Programul Guvernului Ponta III nu este cu mult diferit de cel al USL, iar capitolul Agricultură păstrează măsurile prioritare de care acest sector economic are nevoie pentru a prospera. Modificările ce apar în documentul ce va fi asumat astăzi în Parlamentul României se referă la camerele agricole și la încurajarea exporturilor.

    ”Se impune accelerarea modernizării agriculturii pentru a-i permite să asigure hrana necesară întregii populaţii, recâştigarea pieţei interne, un nivel de trai decent pentru fermieri, reducerea importurilor, creșterea schimburilor si exporturilor de produse agroalimentare”, se arată în programul noului Guvern.

    Stoparea ”scurgerii” de materii prime în afara țării

    Măsurile asumate de USL vor fi continuate de ministrul Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rural care își propune ca o direcție importantă de acțiune să fie reprezentată de ”creşterea competitivităţii agriculturii româneşti pentru a face faţă concurenţei pe piaţa europeană şi internaţională; creşterea productivităţii agriculturii pentru a permite acoperirea necesarului de produse agroalimentare pe piaţa internă şi creşterea exporturilor, în special de produse finite cu valoare adăugată mare”. Astfel, Guvernul Ponta III dorește să impulsioneze exportul de produse finite și nu de materii prime, care înclină acum balanța comercială pe piața externă.

    TVA redus la alimente

    Totodată, se dorește ”revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii  fiscale; pe termen mediu,stabilirea unei cote reduse de TVA la produsele agroalimentare de baza cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar”.

    Autofinanțare pentru camerele agricole

    Camerele agricole beneficiază de o secțiune specială în programul noului Guvern. În noul său mandat de ministru, Daniel Constantin și echipa de la MADR și-au propus ”transformarea lor în furnizori de consultanță pentru fermieri și pentru cei care își desfășoară activitatea în mediul rural”. În document se arată și că ”îndeplinirea rolului camerelor agricole, așa cum sunt definite acestea, pentru atingerea cerințelor la nivel național și european”. Mai mult, MADR își propune și ”elaborarea cadrului legal necesar pentru ca acestea (camerele agricole – n.r.) să îşi poată asigura autofinanțarea”.

    În mai multe subpuncte ale programului, noua echipă guvernamentală punctează nevoia absorbției rapide și eficiente de fonduri europene, precum și a comasării terenurilor agricole pentru întărirea sectorului agricol. Totodată, se vor face eforturi pentru ”funcţionarea fondului de creditare agricolă şi a celui mutual în agricultură”, dar și pentru ”funcţionarea corectă a pieţelor legumelor şi fructelor precum şi îmbunătățirea accesului producătorilor la acestea”.

    Se dorește creșterea rolului agricultorilor

    În noul mandat, Guvernul Ponta III a menținut, printre direcții, și informarea fermierilor, comunicarea cu asociațiile din domeniu, dezvoltarea cercetării și creșterea suprafețelor irigate.

    ”MADR va avea o structura administrativa functionala și depolitizată.Agricultorii vor fi informați și pregătiți  profesional prin programe dedicate în PNDR și prin intermediul Camerelor Agricole. Organizațiile patronale vor juca un rol mai important în luarea deciziilor în agricultură. Creșterea rolului jucat de agricultori, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea de a influența decisiv politicile agricole.”, se mai arată în documentul Guvernului Ponta III.

    Programul propus va fi asumat astăzi, la ora 14.00, în Parlamentul României. Pentru a consulta documentul, dați click AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!