• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri cu teren irigabil – lăsați de ANIF fără apă pe canal în miezul verii! Agenția dă vina tot pe agricultori!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care fac parte dintr-o organizație a utilizatorilor de apă, lăsați în plină perioadă secetoasă fără irigații, de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Ialomița. O instalație care deservește circa 5.000 de hectare aparținând Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Sudiți stă fără un stop de apă în timp ce culturile încep deja să sufere în urma secetei,

    Fermierii din OUAI Sudiți se tem că recoltele vor fi mult diminuate în lipsa apei dar și pe fondul secetei care se anunță în următoare perioadă chiar de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). De cealaltă parte, specialiștii ANIF susțin că vina este a organizației de udători care refuză să semneze un act adiționat obligatoriu care stipulează o serie de investiții pe canalul care deservește irigațiile din zonă.

    Ionuț Stelian Șincan, vicepreședinte al Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Sudiți trage un semnal de alarmă și anunță că fermierii au deja pierderi majore din cauza anului dezastruos care a trecut și care a lăsat pagube imense în bugetele fermierilor.

    ”Anul trecut am avut de suferit din cauza secetei, adică 5 ani de acum încolo sunt dator la bănci și nu mai vrem să repetăm aceleași pierderi. Acum am făcut adrese la ANIF Ialomița să ne bage apă pe canal și până acum doar se uită unul la altul și apă nimic. Mă duc la ei, ne pun pe drumuri și practic ne râd în nas. Nu știu cum este în alte județe dar aici în Ialomița cam așa suntem tratați. Avem toate actele legale, la zi, pot demonstra oricând că noi ne-am făcut parte noastră de obligație. Avem poze de când am făcut procesele verbale că am cerut apă, nu ne-au băgat apă. Și am decis să tragem un semnal de alarmă să vadă și alți fermieri ce bătaie de joc este în statul acesta al nostru”, a spus supărat fermierul.

    Pierderi uriașe din cauza lipsei apei

    Acesta spune că angajații ANIF Ialomița nu au argumentat în niciun fel de ce nu dau drumul la apă ci doar i-au amânat pe fermieri. ”Se merge pe principiul timpul trece, leafa merge, dacă lucrează la stat așteaptă salariul acela mare. Nu am primit vreun argument de ce nu se dau apă ci pur și simplu sunt total dezinteresați. Impactul pentru lipsa apei este de minim 200.000 de euro pierderi din faptul că nu irig, că ANIF-ul nu bagă apă pe canal. Anul trecut am avut pierderi uriașe din această cauză și am trecut cu vederea, dar nu se poate să mai fim umiliți”, a mai punctat Ionuț Stelian Șincan.

    Fermierul spune că producătorii agricoli din organizație așteaptă apa din luna mai și au ajuns la capătul răbdării având în vedere că orice zi de întârziere în plină perioadă de secetă înseamnă pierderi la culturi și implicit diminuarea producției. ”Eu am adrese la ANIF Ialomița din luna mai, iar acum suntem în iulie deja și nu avem apă pe canal. Eu am toate dovezile, nu vorbesc din cărți, m-am fript anul trecut și acum am făcut tot ce înseamnă acte, legislație. Eu pot pune la dispoziție toate actele să se vadă că suntem în regulă. Deja nu mai suport să văd cum suntem ignorați, eu am încercat să fiu corect și să nu fac public ce se întâmplă dar nu ai cu cine. Sunt angajați care se apropie de pensie și nu îi mai interesează de fermieri, nu se mai implică”, mai acuză fermierul.

    Lăsați fără apă în luna lui Cuptor

    Acesta mai spune că toți fermierii din OUAI Sudiți sunt supărați și așteaptă zilnic apa. ”Eu sunt vicepreședinte al organizației și vă spun că noi, și cu domnul președinte Tudor (Tudor Marcel, președinte al OUAI Sudiți n.r), vorbim doar pe hârtie, adică pe legislație, nu discutăm pe la altceva. Am încercat să semnalăm situația noastră pe toate căile, a fost acea situație, eu disperat cu pandemia când am încercat să ies în stradă, dar nu am reușit din cauza condițiilor din starea de alertă. Dar acum deja nu mai merge, suntem în luna iulie și noi nu avem apă în condițiile în care deja se anunță o perioadă secetoasă iar plantele încep să sufere. Chiar își bat joc de noi”, a subliniat vicepreședintele OUAI Sudiți.

    Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Sudiți, mai spune  Ionuț Stelian Șincan, are deservite 5.000 de hectare din care acum 2.000 ”suferă” din cauză lipsei apei, mai exact porumb și floarea-soarelui. ”Sigur că au nevoie de apă pentru că la o agricultură performantă, printr-un sistem de irigat, dublezi producția”, preconizează acesta.

    ANIF Ialomița spune că ”robinetul” stă într-un act adițional

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vorbit și cu reprezentantul ANIF Ialomița pentru a afla ce îi împiedică să dea drumul la apă pentru fermieri, în plin perioadă caniculară. Șerban Ionuț, consilier în cadrul instituției spune că președintele OUAI Sudiți  trebuie să semneze un act adițional.

    ”Noi am vorbit cu domnul președinte Tudor Marcel chiar săptămâna trecută. Situația este în felul următor: la noi s-a încheiat un act adițional în care s-a stipulat o mențiune precum că Canalul principal CT 5 pe care li se bagă lor apă pentru canalele CPL 1 și CPL 2 este în curs de reabilitare. Ei nu sunt de acord cu condiția aceasta, dar noi noi avem obiectiv de investiții în zona aceea. Acum se poate da apă dar ei trebuie să vină, mai exact domnul director Tudor, să ne semneze actul adițional că sunt de acord cu această condiție. Ei într-adevăr ne-au dat comenzi de apă dar până nu semnează adiționalul eu nu pot să le onorez comanda. Și domnul Tudor, cu care repet, am discutat săptămâna trecută, a zis că a vorbit cu fermierii din cadrul organizației și ei au ieșit în pagubă pentru că nu am vrut noi să le dăm apă. Dar nu depinde de noi ci de București, obiectivul acela este în curs de reabilitare, este pe investiții canalul respectiv și de aceea nu s-a putut da. Dar dacă el vine și semnează actul adițional și este de acord cu condițiile noastre eu pot să îi dau apă cât mai curând. Până nu semnează acest adițional nu pot să îi dau apă, degeaba face comenzi și solicitări”, a subliniat reprezentantul ANIF Ialomița.

    Acesta mai spune că ANIF Ialomița a a notificat OUAI Sudiți încă din luna decembrie. ”Ei au zis că au discutat despre actul adițional că trebuia să le dăm apă mai demult, eu le-am trimis, prezentul act adițional s-a încheiat în luna decembrie și ei mi-au dat răspunsul tocmai luna trecută (iunie n.r) de ce nu sunt de acordul cu actul.  Practic dacă vin și semnează actul eu am înțeles de la domnul Duțu șeful de birou care se ocupă de canal că deja de săptămâna aceasta încep să facă niște probe să bage apă pe canal. Dacă el vine cât mai repede să semneze și noi putem să băgăm apă pe canal, dăm drumul și îi deservesc”, a conchis Șerban Ionuț.

    Luna lui Cuptor se anunță secetoasă

    Dacă până acum ploile și-au făcut resimțită prezența în țara noastră, benefice pentru agricultură după un an secetos, meteorologii atrag atenție că a doua parte a acestei veri va fi caracterizată de zile caniculare lipsite de apă.

    După un an anterior foarte secetos, românii vor avea parte de alte zile caniculare și fără apă, a menționat, astăzi, marți – 29 iunie, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Elena Mateescu a făcut toate aceste precizări în cadrul unei conferinţe despre problemele de mediu din România, potrivit agerpres.ro.

    ”Luna iunie ne-a dovedit din plin că trecem de la inundaţii la caniculă şi cu siguranţă vom vorbi din nou şi despre secetă în a doua parte a verii, după un an anterior excesiv de secetos”, a declarat Elena Mateescu.

    Pe larg despre prognoza meteorologilor aici: Elena Mateescu, ANM: Cu siguranţă vom vorbi din nou despre secetă, în a doua parte a verii!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!