Elena Mateescu, director ANM: Vor avea loc furtuni puternice din cauza caniculei!
Roxana Dobre -Vremea extremelor în România! Un ciclon periculos care traversează Europa ar putea afecta şi ţara noastră. Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că temperaturile foarte ridicate care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt aşteptate să aibă loc până la sfârşitul verii.
”Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puţin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest şi sud a ţării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius. Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat la Digi24 directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Meteorologul a mai precizat că fenomenele extreme de tipul vijeliilor puternice se vor păstra până la finalul anotimpului cald, astfel că și în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.
”Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.
România riscă să fie lovită de un ciclon din Marea Neagră
În sudul Europei nu se așteaptă în următoarele zile precipitații, ele sunt așteptate în altă parte generate de un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră. Va fi afectată zona de Sud a Rusiei partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei.
Meteorologii prognozează acolo cantități uriașe de apă 200 de litri pe metru pătrat. Este imens, sunt precipitații care vor avea caracter torențial pentru că și în zonele respective temperaturile au fost foarte ridicate în această perioadă și urmează o vreme la extrem în jumătatea estică a Europei. Este posibil să ne afecteze și pe noi pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre.
”Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre. Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a spus la Sinteza Zilei, Denisa Ţicu, specialist meteorologie.