Sprijin de venit pentru tinerii fermieri: suma alocată pentru plata pe hectar în noua PAC
Roxana Dobre -Sprijinul de venit pentru tinerii fermieri se va continua și în noua Politică Agricolă Comună (PAC), anunță Adrian Oros. Acesta spune că România a susținut în discuțiile cu oficialii europeni obligativitatea acordării acestei scheme de întinerire accesând 3% din ambii piloni.
”De asemenea, pentru eco-scheme, aici a fost iarăși o discuție aprinsă, pentru că miniștrii agriculturii vroiau să aloce 20% pentru eco- scheme, iar Parlamentul European 30% pentru eco-scheme. Sigur, erau unele partide în Parlamentul European care doreau 60% pentru eco-scheme ceea ce era de neacceptat. S-a ajuns la un compromis de 25% pentru aceste eco-scheme, cu precizarea că în primii doi ani 2023 și 2024 tot ceea ce nu se cheltuie peste 20% să poată fii utilizat apoi și banii să nu fie pierduți”, a explicat Adrian Oros.
Acesta a anunțat că în Ministerul Agriculturii a fost înființat un grup de lucru care se ocupă doar de eco-scheme. ”Vom face niște workshop-uri cu celelalte state membre tocmai pentru a vedea ce tipuri de eco-scheme doresc să implementeze și în aceste grupuri de lucru sunt sigur și asociațiile de fermieri reprezentative pentru că vin idei foarte multe și foarte bune din acea parte a mediului asociativ mai ales că avem această flexibilitate ca eco-scheme să fie diferite în funcție de zonele din țară și este foarte important ca eco-scheme să fie accesate pentru că eco-schemele sunt obligatorii pentru țările membre dar voluntare pentru fermieri, dacă nu sunt accesate banii aceia se pot pierde”, a anunțat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă organizată marți, 13 iulie.