• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministerul Agriculturii: Schimbări la subvenția APIA de 87 euro/cap de ovină și de 200 euro/cap de bovină

  Roxana Dobre -

  Ministerul Agriculturii aduce modificări la subvențiile pe care le încasează crescătorii de animale din speciile bovine și ovine, cu rase valoroase. La mijlocul anului, instituția a publicat ce schimbări urmează să fie aplicate la verificările pe care inspectorii Agenției Naționale pentru Zootehnie le efectuează în exploatațiile agricole.

  Modificări la controlul în teren pentru subvențiile suplimentare pe cap de animal plătite raselor în pericol de abandon din speciile ovine, caprine sau bovine. Ministerul Agriculturii a lansat marți, 20 iulie, în dezbatere publică un ordin care modifică procedura operațională privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile unice de plată, aferente măsurii 10, pachetul 8 „Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurale 2014-2020.

  Noul ordin specifică normele de control în teren pentru 2021 la subvențiile pe cap de animal care au cuantum de 200 euro/UVM la bovine/bubaline, 87 euro/UVM ovine, 40 euro/UVM caprine și 176 euro/UVM porcine.

  Rasele de animale care se califică pentru subvenția APIA:

  Ovine:  Ţigaie cu cap negru de Teleorman (Oaia Cap Negru de Teleorman), Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas și Ţigaie – varietatea ruginie.

  Caprine: Carpatină, Albă de Banat

  Taurine: Sura de Stepă

  Bubaline:  Bivolul românesc

  Porcine: Bazna, Mangaliţa.

  În cadrul documentului citat se arată că scopul controlului este acela de a verifica respectarea angajamentelor voluntare privind creşterea femelelor adulte de reproducţie din rasele locale în pericol de abandon privind cele trei seturi de cerinţe: cerinţele de bază relevante prevăzute în program, condiţiile de eligibilitate ale beneficiarilor care îşi asumă în mod voluntar angajamente, cerinţele specifice ale angajamentelor și activitatea minimă.

  Sursa menționată mai arată că cerinţele de bază naţionale relevante, condiţiile de eligibilitate şi cerinţele specifice pentru Pachetul 8, care sunt controlate de ANZ, sunt următoarele:

  – Obligaţia ca animalele să fie din rasă pură înscrise în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei respective;
  -Obligaţia identificării animalelor;
  -Obligaţia ca animalele să fie cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ecvideelor, ovinelor şi caprinelor, aprobat prin HG nr.1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora;

  Ce acte vor fi cerute la control

  Ordinul MADR mai arată că în vederea efectuării activităţii de control în bune condiţii, fermierul are obligaţia, ca la momentul controlului, să pună la dispoziţia specialiştilor ANZ următoarele documente:

  -Notificări la ANZ, la APIA şi la asociaţia al cărei membru este, dacă a fost cazul, privind modificarea informaţiilor din angajamentul voluntar;
  -Caietul de agro-mediu completat la zi;
  -Paşaportul femelelor în cazul speciilor bovine şi ecvidee;
  -Registrul fermei/exploataţiei;
  -Registrul de montă/însămânţare artificială şi fătări;
  -Buletinul de însămânţare artificială şi/sau Declaraţia colectivă de însămânţare artificială sau montă naturala, Adeverinţa de montă, Registrul de montă în harem sau Declaratia colectivă de montă în harem;
  -Declaraţia de fătare;
  -Adeverinţă emisă de către medicul veterinar cu competenţe în acest sens, care atestă că toate animalele deţinute de beneficiar au fost identificate, că sunt înregistrate în RNE şi sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi.

  Cum se desfășoară controlul în teren în 2021

  Potrivit ordinului MADR, în termen de 60 de zile lucrătoare de la primirea de la APIA a listei beneficiarilor care au angajamente voluntare pentru Pachetul 8 în desfășurare şi a documentelor aferente cererilor unice în vederea controlului, ANZ are obligaţia de a efectua controlul pe teren şi a întocmi Rapoartele de control, conform Procedurii operaționale, în trei exemplare originale (unul pentru APIA – Centrul judeţean/local, unul pentru ANZ și unul pentru beneficiar) și de a le opera și verifica în IACS conform art. 3 alin. 3.2.3 lit. d) din Acordul cadru de delegare AFIR, APIA, ANZ nr. 109/A106/11710/2015), cu modificările și completările ulterioare.

  Sursa citată mai precizează că în cadrul controlului pe teren, efectuat de către persoanele desemnate de către directorul general al ANZ, cele care răspund de modul de desfăşurare al activităţilor şi etapelor aferente controlului, conform Notei de serviciu privind efectuarea controlului pe teren (Anexa nr.2), se verifică respectarea: cerinţelor specifice ale angajamentelor, cerinţelor de bază relevante şi condiţiile de eligibilitate ale beneficiarilor care îşi asumă în mod voluntar angajamente.

  Se fac controale și la asociațiile care gestionează Registrul Genealogic (RG)

  MADR mai anunță că activitatea de control începe la asociaţia acreditată pentru conducerea registrului genealogic unde se vor pune la dispoziţie, în vederea efectuării controlului, Regulamentul de Organizare si Funcționare (ROF-ul) registrului genealogic, Registrul genealogic al rasei şi toate documentele primite de la membrii asociaţiei precum şi alte informaţii referitoare la animalele din exploataţie: codul de identificare al animalului, data naşterii, data identificării, informaţii despre orice înlocuire a crotaliilor/microcipurilor (dispozitive electronice de identificare).

  Pe larg despre ordinul emis de MADR aici: ordin-procedura-operationala-control-teren-m10-pachetul-8


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu