• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA la care fermierii pierd 162 euro/fermă. Unde ”dispar” restul banilor?

    Roxana Dobre -

    Legislația în vigoare îi împiedică pe unii producători agricoli să acceseze întregul plafon alocat unei subvenții importante. Fermierii ne-au semnalat că în acest an, deși suprafețele sunt mai reduse, și numărul de beneficiari este mai mic, ajutorul de minimis pentru cultura de legume în spații protejate nu va putea fi absorbit integral, o parte din banii alocați urmând să rămână la stat.

    Cuantum ajutor minimis pentru legume, conform plafonului alocat și aprobat în ședință a Executivului prin Hotărârea de Guvern nr. 651/2021. Legumicultorii ar urma să primească o plată minimă de 2.162 euro/cultură/1.000 mp dacă împărțim plafonul de 30.785.000 euro la numărul oficial de cereri comunicat de APIA pe 21 iulie. Ministerul însă a stabilit anunțat că suma este ”fixă” de 2.000 euro fermă astfel că fermierii pierd circa 162 de euro din plata APIA.

    Legumicultorii întreabă pe grupurile de profil care este motivul pentru care nu primesc toți banii alocați prin Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 și unde ”se pierd” restul sumei alocate adică diferența de la 30.785.000 euro (plafonul alocat de Guvern – n.r) la 28.478.000 euro cât ar trebuie să plătească APIA pentru cele 14.239 de cereri. Adică sunt 2.307.000 euro care au fost aprobate de Guvern dar nu ajung la legumicultori. Mai mult, numărul celor plătiți va mai putea scădea având în vedere că cererile anunțate de APIA sunt ”brute” nefăcându-se încă triajul controalelor în teren unde ar mai putea fi tăiate de la plată o parte din solicitări.

    În aceeași ordine de idei, cultivatorii de legume cer ca Ministerul să împartă toți banii prevăzuți în Hotărârea de Guvern nr. 651/2021, conform cuantumurilor rezultate în urma calculelor pe fermă.

    Reamintim că APIA a anunțat miercuri, 21 iulie, că la 20 iulie s-a încheiat depunerea cererilor pentru plata de 2.000 euro/fermă care se acordă legumicultorilor care cultivă în 2021 ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete.

    Conform unui comunicat al APIA, remis astăzi către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, până marți, 20 iulie au fost depuse 14.239 cereri pentru o suprafață solicitată de 1.532,28 hectare.

    Controalele în teren se fac pentru toate cererile

    APIA precizează că, potrivit legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse.

    ”Conform HG nr.651/2021, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, după depunerea notificării cu 10 zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, APIA efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare”, anunță agenția.

    Plățile pot începe cel mai devreme după data de 3 decembrie

    APIA mai anunță că valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.

    Conform agenției în urma controalelor pe teren realizate, datele se introduc în sistemul informatic al APIA și în funcție de datele operate și verificate în aplicația informatică, sistemul calculează automat pentru fiecare beneficiar:

    -suma la care are dreptul solicitantul având în vedere ajutoarele de minimis încasate;
    -suma cuvenită, cu respectarea principalelor condițiilor prevăzute de legislația în vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis.

    ”Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020”, mai arată APIA.

    Reamintim că plafonul maxim alocat acestei scheme de sprijin este de 30.785.000 euro (150.000.000 lei), iar valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar este de 2.000 euro/cultură/1000 mp.

    Situația cererilor depuse pe fiecare județ în parte și suprafața solicitată:


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!