• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Europarlamentarul Daniel Buda despre Ordonanța urșilor: ”Mă bucur că nemulțumirile fermierilor și-au găsit răspunsul la această problemă!”

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul Daniel Buda salută inițiativa Guvernului de a aproba Ordonanța de Urgență prin care este reglementat modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra cetățenilor și bunurilor acestora.

    Guvernul a aprobat miercuri, 21 iulie, un act normativ care permite extragerea urșilor-problemă în regim de urgență, inclusiv prin eutanasiere sau împușcare.  Într-un mesaj făcut public pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român apreciază propunerea făcută de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care, spune Daniel Buda, vine în întâmpinarea fermierilor.

    ”Felicitări Florin Cîțu, felicitări Tánczos Barna! De astăzi, viețile și bunurile oamenilor vor fi protejate de guvernul Cîțu! O problemă care a trenat de o lungă perioadă de timp, și-a găsit într-un final rezolvarea sub guvernarea Cîțu. Atacurile prădătorilor mari, în special a urșilor s-au soldat de cele mai multe ori cu victime umane sau au produs pagube însemnate fermierilor, așa cum am mai arătat în nenumărate cazuri. Astfel, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor condus de Barna Tánczos, o ordonanță de urgență privind metodele de intervenție pentru specia urs brun”, a spus oficialul european.

    În mesajul său, Daniel Buda, explică ce reglementări aduce actul normativ, cine pune în aplicare normele legii și cui revin costurile acțiunii.

    ”Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere. Intervenția asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de către echipa de intervenție (formată din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, personal tehnic, medic veterinar) a nivelului de risc stabilit, potrivit Procedurii în vigoare. În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs, unitățile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare și medicii veterinari, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Costurile privind intervenția se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenția”, a mai explicat Daniel Buda.

    Europarlamentarul român este de părere că aprobarea ordonanței de urgență privind intervenția la specia urs brun este de o importanță majoră, în contextul în care erau puse în pericol valori precum viața și integritatea corporală a persoanei. Daniel Buda a punctat că, în sfârșit, fermierii au răspunsul la această problemă majoră.

    ”Salut aprobarea acestei ordonanțe de o importanță crucială atât pentru populație, dar mai ales pentru fermieri. Ocrotirea unor valori esențiale precum viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice reprezintă principiile care au stat la baza elaborării acestui act normativ! Mă bucur că atât semnalele pe care le-am tras de la Bruxelles, cât și nemulțumirile fermierilor și-au găsit răspunsul la această problemă atât de gravă pentru fermieri și nu numai. Fermierii, bunurilor lor și viețile oamenilor sunt protejate de Guvernul Cîțu!”, a apreciat europarlamentarul român Daniel Buda, pe contul său de socializare.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!