• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Tabără, președintele ASAS: ”Gheorghe Sin era unul dintre cei mai buni și avizați specialiști care ar fi putut oferi sfaturi privind PNS și Green Deal”!

    Roxana Dobre -

    Vestea că regretul cercetător Gheorghe Sin a trecut la cele veșnice a picat ca un trăsnet pentru colegii săi din mediul academic. Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu – Șișești” (ASAS) spune că agricultura și cercetarea vor fi mult mai sărace fără sfaturile și studiile reputatului profesor. Din primele informații, Sin ar fi suferit o serie de complicații după o operație pe care a suferit-o.

    ”În primul rând indiscutabil este o pierdere extraordinar de mare nu numai pentru cercetarea românească dar și pentru agricultură. Pentru că domnul Sin, dincolo de faptul că dânsul a fost puțin așa mai în expectativă, a fost unul dintre cei mai buni specialiști în agrotehnică. El este cel care a făcut lucrările de lungă durată privind asolamentele. Avea soluții excepționale în ceea ce privesc inclusiv măsurile de agricultură ecologică”, a declarat academicianul Valeriu Tabără la trecerea la cele veșnice a regretatului profesor.

    Acesta spune că profesorul Sin a fost de asemenea unul dintre cei mai buni cunoscători ai problemelor solului. ”Sigur pe cernoziomul de la Fundulea. A avut și a a gestionat foarte mulți ani experiențe de lungă durată, o serie excepțională cum nici în Europa nu cred că găsim în multe locuri. Repet, este o pierde extraordinară prin plecarea la cele veșnice a profesorului Sin. Mai mult, este autor a extrem de multe lucrări științifice, de mare valoare, fapt care i-au și permis să ocupe un post de membru corespondent al Academiei Române, de care dânsul nu prea a făcut caz niciodată. Deci pierderea nu est numai pentru cercetare ci și agricultura în întregul ei a pierdut enorm de mult pentru că, mai ales acum când se discută de Planul Strategic, Green-deal de Pactul Verde European, profesorul Sin, deși nu a fost contactat să i se ceară părerea, era unul dintre cei mai buni și avizați specialiști care ar fi putut oferi sfaturi. Agricultura este mai săracă și din păcate școala făcută de domnul Sin la Fundulea nu este cu elemente de continuitate, și asta este marea problemă pentru că la Fundulea ar trebui să se facă ceva mai mult pe acest domeniu, al cercetării și mai ales al cercetărilor fundamentale care apoi să fie exteriorizate în producție. Și acest lucru nu se poate face de zi pe mâine sau cu un sistem de cercetare pe care noi încercăm să îl facem formal, și o spun cu toată răspunderea, că cercetarea agricolă nu este pentru ciclul de 3 ani pentru că în acest timp scurt nu poți da soluții privind evoluția fertilității solului, cumularea humusului în sol, a carbonului de care discutăm atât de mult, ori domnul Sin dacă ar fi fost solicitat ar fi putut să dea multe idei și elemente care să se constituie într-o strategie pe acest domeniu. Nu vorbim de o pierdere doar pentru agricultură dar și pentru zona de mediu deoarece dânsul o viață întreagă s-a ocupat de această problemă legată de însușirile solului, acumularea apei din sol, elementele de fertilitate și toate celelalte”, a mai punctat profesorul Valeriu Tabără.

    Profesorul Sin s-a stins după 2 luni de suferință

    Din primele informații profesorul Sin a fost internat în spital din cauza unor probleme în zona gâtului. ”A fost internat la Spitalul Elias din cauza unei infecții la gât care s-a agravat. Din păcate această problemă l-a chinuit în ultimele 2 luni iar în urma unei operații nu a mai ieșit de la Terapie Intensivă, starea sa nu s-a îmbunătățit. M-am interesat la colegi cu privire la detaliile legate de înmormântare dar încă nu aveau datele pentru că încă nu a fost depus la o capelă. Cel mai probabil funeraliile vor avea loc în București, știu că dânsul era din Teleorman, dar nu cred va fi înhumat acolo. Cel mai probabil duminică va fi înhumat. Voi merge și eu cu siguranță să îl conduc pe ultimul drum”, a mai spus președintele ASAS.

    Reamintim că Gheorghe Sin, fost președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu – Șișești” (ASAS)  a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Academicianul Gheorghe Sin, fost președinte al ASAS, a încetat din viață la 79 de ani!


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an