FNGCIMM a realizat un pas important în procesul de acreditare ca partener de implementare în Programul InvestEU
agrointeligenta.ro -Comisia Europeană a răspuns favorabil solicitării Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii de a se supune unui proces de evaluare pe piloni, pentru că ulterior obținerii acreditării din partea Comisiei, să poată deveni partener de implementare în Programul InvestEU, alături de Grupul BEI, partenerul principal al Fondului InvestEU și de alte instituții financiare internaționale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Nordică de Investiții.
Conform calendarului de derulare a procedurii de acreditare, FNGCIMM va trece în etapă următoare, de evaluare propriu-zisă a activității instituționale pe piloni. În acest sens, FNGCIMM a primit mandatul de a iniția procesul de selectare a auditorului extern independent, care va realiza evaluarea în concordanță cu Termenii de referință, comunicați de către CE. Derularea procedurii de achiziție a serviciilor de audit, cu depunerea ofertelor angajante și cu prezentarea caietului de sarcini, urmate de selecția propriu-zisă a auditorului, se vor realiza transparent și în termenii asumați prin calendarul de derulare a procedurii.
Pe parcursul etapei de evaluare, FNGCIMM a inițiat demersurile necesare pentru a beneficia de ghidare și asistență tehnică oferită în cadrul InvestEUAdvisory Hub, precum și de sprijinul Ministerului de Finanțe pentru acreditarea instituției și accesarea garanției europene indirecte.
„Demararea procesului de evaluare pe cei 9 piloni, în concordanță cu standardele comunicate de către CE, reprezintă un test important și o nouă provocare pentru FNGCIMM. Am toată încrederea că vom parcurge etapele, obținând acreditarea necesară pentru a deveni partener de implementare in Programul InvestEU. Vom utiliza eficient resursele pe care le avem la dispoziție, pentru că beneficiarii noștri să aibe acces facil la o gama diversificată de instrumente financiare finanțate din fonduri europene, cu costuri reduse de finanțare-garantare”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SĂ-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând că o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.
FNGCIMM SĂ – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SĂ – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială națională iar în baza apartenenței sale la AECM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 47 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum și din Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Federația Rusă și Kosovo), funcționează după reguli şi principii europene.