• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai profitabilă cultură agricolă din România: Cartoful mov aduce câștiguri de peste 200.000 de euro la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Cartoful mov este, în acest moment, cea mai profitabilă cultură agricolă pe suprafețe mici și nu numai. Un fermier care cultivă un singur hectar poate câștiga peste 200.000 de euro!

    Primul și singurul fermier care a reușit aclimatizarea acestei plante în România spune că exotica legumă poate aduce agricultorilor câștiguri record, de cel puțin zece ori mai mari decât investiția la hectar, iar anul trecut, întreaga recoltă a producătorului autohton s-a vândut ca pâinea caldă pe piața din Italia.

    Gabi Sandu (foto jos) este cunoscut mai ales pentru performanțele sale la concursurile de pescuit, unde este campion național la captura de crap. Aceste reușite vor păli în curând în fața titlului de cel mai ”agrointeligent” fermier din România, agricultorul din Piatra Neamț reușind să aclimatizeze cea mai profitabilă cultură agricolă: cartoful mov.

    gabi sandu cartofi movIdeea unei afaceri cu cartoful mov i-a venit acum șapte ani, după ce a văzut un reportaj la televizor despre cei mai sănătoși cartofi din lume. Abia după un an a reușit să facă rost de câteva kilograme de tuberculi originari din Peru. ”Am început cu patru soiuri, din care doar două au rezistat și am reușit să le aclimatizăm. În Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de 3000 de metri, planta fiind rezistentă la secetă și mană. Este sensibilă însă, la fel ca și cartoful obișnuit, la gândacul de Coloradă”, a explicat pentru Agrointeligența, Gabi Sandu.

    Fermierul din Piatra Neamț cultiva deja porumb și grâu, dar a fost de la început motivat să facă profit și din cartofii mov, pe care acum îi plantează pe 6.000 de metri pătrați. Anul trecut, recolta obținută a fost echivalentă cu 30 de tone la hectar, dar anul acesta, așteptările lui Gabi Sandu sunt de 39 de tone la hectar, o producție foarte bună chiar și pentru cartoful obișnuit.

    cartofi mov”Întreaga recoltă din 2013 am vândut-o în străinătate, în Italia. Prețul pentru un kilogram de sămânță sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem și în România și deja avem jumătate din producție rezervată. Ca și până acum, cred că nu vom putea face comenzilor, foarte mulți români fiind interesați de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante. Sunt deja și mulți fermieri care vor să cumpere de sămânță”, a dezvăluit fermierul în exclusivitate pentru Agrointeligența.planta cartof mov

    Prețul sămânței, 30 lei/kilogram

    Calculele profitului ce se poate obține de pe un hectar de cartofi mov fac ca această cultură să fie cea mai profitabilă din România la acest moment. Astfel, la 1000 de metri pătrați este nevoie de 350 de kilograme de sămânță, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme. La un preț de 30 de lei/kilogram, costurile înființării ajung la 23.000 de euro, la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof (alte circa 2.500 de lei). Banii vor fi însă recuperați înzecit. De la fiecare kilogram de sămânță, fermierul obține o recoltă de circa 10-11 kilograme. Astfel, de pe un hectar, profitul poate depăși 200.000 de euro, cu condiția ca agricultorul să găsească piață de desfacere la preț bun pentru toată producția. ”Cultivarea pe suprafețe mari implică unele riscuri, în special cel al furturilor. Locația unde am plantat noi este ținută secretă. Cine nu știe exact, dacă doar trece pe lângă ferma noastră, nu își dă seamă că este cartof mov, pentru că seamănă identic cu cel obișnuit. Doar la secționarea unui tubercul se face diferența”, explică Gabi Sandu.

    Legumă anti-cancer

    Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea deosebită este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță activă ce se regăsește și la fructele de pădure și care este recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer. ”Deși pe piață, în România, am văzut că au apărut cartofi de culoare mov, aceștia nu sunt decât organisme modificate genetic, fără beneficii pentru sănătate. S-a schimbat doar culoarea, pentru a induce consumatorul în eroare. La nivel mondial, se știe că doar soiurile convenționale de cartofi mov au proprietățile mult căutate”, explică agricultorul din Piatra Neamț.

    Cartoful mov este căutat mai ales de marii bucătari, oferind o pată de culoare în farfuriile clienților. „Gustul este foarte bun, mai puternic decât la cartoful obișnuit. Poate fi folosit în orice rețetă: la piure, prăjit sau orice altă combinație”, vorbește Gabi Sandu despre modurile în care se poate consuma cartoful super-sănătos.

    recolta cartofi movÎn prezent, singurul producător de cartofi mov din România își promovează afacerea pe Facebook. ”Fermierilor care cumpără tuberculi pentru sămânță, le oferim și toate instrucțiunile pentru a aobține recolte foarte bune”, a mai punctat Gabi Sandu pentru Agrointeligența.

    Foto: Cartofi mov/Facebook


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!