Burse şi preţuri

Cum va influenţa referendumul din Crimeea piaţa de cereale

După situaţia conflictelor din capitala Ucrainei, referendumul desfăşurat în Crimeea va da, din nou, peste cap bursele de cereale din întreaga lume. Votul majoritar pentru alipirea la Rusia al cetăţenilor din Crimeea nu va rămâne fără un răspuns din partea UE, cred analiştii. Totuşi, în prezent, se menţine un calm pe piaţă în privinţa preţului la grâu şi la porumb, cu un declin puţin semnificativ pe bursele din Tokyo – 0,4 % şi Hong Kong – 0,3 %.

Pe piața produselor agricole de bază, au existat unele așteptări că votul Crimeea va menține cel puțin astăzi, prețurile la grâu ridicate, Ucraina fiind un exportator major de cereale ce ar putea fi sancţionat de Rusia în perioada următoare. „Acest lucru s-ar traduce într-o primă de risc mai mare pentru prețurile de grâu, deoarece ar putea perturba în continuare transporturile de grâu din regiunea Mării Negre”, arată Vanessa Tan de la Phillip Future, potrivit Agrimoney.com.

La Commonwealth Bank of Australia, Luke Mathews a declarat: “Deși era de așteptat un vot al cetăţenilor din Crimeea să se alăture Rusiei, riscul de escaladare a tensiunilor înseamnă că piața grâului va păstra probabil o primelor de risc substanțial”.

Un alt aspect ce tinde să aibă o influenţă tot mai crescută pe piaţa cerealelor este seceta cu care se confruntă fermierii americani, în special producătorii de grâu.

Pe de altă parte, nici piaţa de soia nu stă pe roze. Deşi producţiile din America de Sud se anunţă foarte bune, există semne că cererea de pe piaţa chineză va scădea, ca urmare a grupei aviare, molimă ce îi determină pe crescători să fie prudenţi în achiziţii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!