• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA – control în ferma de animale: Acte necesare, drepturile și obligațiile fermierului

    Angelica Lefter -

    Demararea plăților pentru subvențiile APIA din acest an sunt condiționate de finalizarea controalelor în exploatațiile agricole. O parte din inspecțiile efectuate în această perioadă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vizează fermele de animale care au solicitat, în baza cererii unice, Ajutoare Naționale Tranzitorii și/sau Sprijin Cuplat pentru Zootehnie. Termenul de finalizare a controalelor este 15 octombrie pentru sectorul, pentru ca din 18 octombrie, APIA să înceapă autorizarea primelor sume pentru plata avansului din subvenții. În zootehnie, controalele pot avea loc și după mijlocul lunii octombrie, până la expirarea perioadei de retenție a animalelor în fermă.

    APIA a elaborat un material informativ pentru fermierii care dețin animale și au intrat în eșantionul de control pentru subvențiile din acest an. Este vorba despre controlul la fața locului pentru verificarea respectării condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANTZ) și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) Campania 2021.

    Controalele în ferme de animale sunt realizate de inspectori de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) — organism delegat pentru efectuarea controlului la fața locului. Verificările în exploatațiile agricole se fac pentru următoarele scheme de plată/ măsuri de sprijin/ajutor:

    Ajutoare naționale tranzitorii (ANT):

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru:

    Când se realizează controlul la fața locului

    Controlul la fața locului, adică pe terenurile agricole și în ferme, a demarat după extragerea eșantionului de control. Controalele se derulează până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar și în afara perioadei de reținere.

    Perioada de reținere este perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, trebuie reținut în exploatația, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care sa depus cererea sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/ grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, conform art. 2 lit. (s) din OMADR 45/2021.

    Care sunt perioadele de retenție pentru animale în ferme

    Perioadele de retenție a animalelor în ferme sunt stabilite în funcție de specie. Astfel, pentru ovine și caprine, perioada de retenție este de 100 de zile, iar pentru taurine și bubaline  este 6 luni. Termenul se calculează de la data limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată. Până la expirarea acestei perioade, fermierul este obligat să dețină în exploatație animalele pe care le-a declarat în cererea unică și pentru care a solicitat subvenție.

    Pentru anul de cerere 2021, ultima zi în care APIA a primit cererile unice fără penalizare a fost 17 mai.

    Cine sunt crescătorii controlați de APIA

    Fermierii controlați de APIA și care sunt supuși unui control la fața locului sunt crescătorii de animale selectați în eșantionul de control. Intră la control și solicitanții de sprijin selectați cu ocazia oricăror misiuni de audit/control, dar și crescătorii de animale eșantionați manual de APIA în cazul sesizărilor, petițiilor și a oricăror alte neconformități constatate de APIA în cursul controalelor proprii.

    Înștiințarea controlului la fața locului

    Controlul în ferme de animale sunt anunțate de inspectori cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea controlului propriu-zis.  Controlul pentru subvențiile la animale poate fi efectuat și inopinat, adică neanunțat.

    Atenționare! Înainte de depunerea Cererii unice de plată și pe durata perioadei de reținere asiguraţi-vă că:

    Obligațiile crescătorului de animale la controlul în fermă

    În timpul controlului APIA, crescătorul de animale are o serie de obligații. Iată care sunt obligațiile solicitantului de sprijin selectat pentru controlul la fața locului:

    Ce verifică inspectorii în fermele de animale care au cerut subvenții

    Atribuțiile inspectorilor care realizează controlul pe teren:

    În cazul constatării oricărei neconformități, să înmâneze/transmită o copie a raportului de control solicitantului de sprijin.

    Documente care se verifică la controlul în ferma de animale

    Acțiuni impuse de controlul la fața locului:

    Registrul individual al exploatației (RIE) trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații, actualizate la zi:


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA