• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA – control în ferma de animale: Acte necesare, drepturile și obligațiile fermierului

  Angelica Lefter -

  Demararea plăților pentru subvențiile APIA din acest an sunt condiționate de finalizarea controalelor în exploatațiile agricole. O parte din inspecțiile efectuate în această perioadă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vizează fermele de animale care au solicitat, în baza cererii unice, Ajutoare Naționale Tranzitorii și/sau Sprijin Cuplat pentru Zootehnie. Termenul de finalizare a controalelor este 15 octombrie pentru sectorul, pentru ca din 18 octombrie, APIA să înceapă autorizarea primelor sume pentru plata avansului din subvenții. În zootehnie, controalele pot avea loc și după mijlocul lunii octombrie, până la expirarea perioadei de retenție a animalelor în fermă.

  APIA a elaborat un material informativ pentru fermierii care dețin animale și au intrat în eșantionul de control pentru subvențiile din acest an. Este vorba despre controlul la fața locului pentru verificarea respectării condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANTZ) și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) Campania 2021.

  Controalele în ferme de animale sunt realizate de inspectori de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) — organism delegat pentru efectuarea controlului la fața locului. Verificările în exploatațiile agricole se fac pentru următoarele scheme de plată/ măsuri de sprijin/ajutor:

  Ajutoare naționale tranzitorii (ANT):

  Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru:

  Când se realizează controlul la fața locului

  Controlul la fața locului, adică pe terenurile agricole și în ferme, a demarat după extragerea eșantionului de control. Controalele se derulează până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar și în afara perioadei de reținere.

  Perioada de reținere este perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, trebuie reținut în exploatația, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care sa depus cererea sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/ grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, conform art. 2 lit. (s) din OMADR 45/2021.

  Care sunt perioadele de retenție pentru animale în ferme

  Perioadele de retenție a animalelor în ferme sunt stabilite în funcție de specie. Astfel, pentru ovine și caprine, perioada de retenție este de 100 de zile, iar pentru taurine și bubaline  este 6 luni. Termenul se calculează de la data limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată. Până la expirarea acestei perioade, fermierul este obligat să dețină în exploatație animalele pe care le-a declarat în cererea unică și pentru care a solicitat subvenție.

  Pentru anul de cerere 2021, ultima zi în care APIA a primit cererile unice fără penalizare a fost 17 mai.

  Cine sunt crescătorii controlați de APIA

  Fermierii controlați de APIA și care sunt supuși unui control la fața locului sunt crescătorii de animale selectați în eșantionul de control. Intră la control și solicitanții de sprijin selectați cu ocazia oricăror misiuni de audit/control, dar și crescătorii de animale eșantionați manual de APIA în cazul sesizărilor, petițiilor și a oricăror alte neconformități constatate de APIA în cursul controalelor proprii.

  Înștiințarea controlului la fața locului

  Controlul în ferme de animale sunt anunțate de inspectori cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea controlului propriu-zis.  Controlul pentru subvențiile la animale poate fi efectuat și inopinat, adică neanunțat.

  Atenționare! Înainte de depunerea Cererii unice de plată și pe durata perioadei de reținere asiguraţi-vă că:

  Obligațiile crescătorului de animale la controlul în fermă

  În timpul controlului APIA, crescătorul de animale are o serie de obligații. Iată care sunt obligațiile solicitantului de sprijin selectat pentru controlul la fața locului:

  Ce verifică inspectorii în fermele de animale care au cerut subvenții

  Atribuțiile inspectorilor care realizează controlul pe teren:

  În cazul constatării oricărei neconformități, să înmâneze/transmită o copie a raportului de control solicitantului de sprijin.

  Documente care se verifică la controlul în ferma de animale

  Acțiuni impuse de controlul la fața locului:

  Registrul individual al exploatației (RIE) trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații, actualizate la zi:


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de Covid pentru ovine. De ce nu primesc oierii ajutor de stat ca fermierii cu bovine Anunțul făcut astăzi de directorul APIA, Adrian Pintea, despre plata subvențiilor! Decizie MADR: Plată majorată pentru toți fermierii!

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?