• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • INNVIGO vă recomandă cele mai eficiente produse de protecție pentru cultura de rapiță cu aplicare în toamnă!

  Roxana Dobre -

  O cultură profitabilă de rapiță trebuie întreținută printr-o tehnologie corespunzătoare! Pentru mulți fermieri cultivatori ai rapiței de toamnă în acest sezon rapița a realizat performanțe ridicate de producție fiind o investiție profitabilă atât datorită nivelului ridicat al producțiilor cât și a prețurilor crescute în sezonul 2021.

  În campania de toamnă datorită favorabilității climatice cultura rapiței va recâștiga handicapul suprafețelor care au afectat întreaga zonă est-europeană din anul 2019 -2020 când din cauza secetei din perioada septembrie 2019 – martie 2020 suprafețe întinse de răpiță și cereale au fost calamitate aproape în întregime. Analiștii piețelor agricole menționează că pe termen mediu prețul oleaginoaselor va fi în continuă creștere fapt care este îmbucurător pentru cultivatori.

  Dorim să vă aducem la cunoștință câteva măsuri agrotehnice și de protecție a culturilor pentru rapița de toamnă. Soiurile sau hibrizii de rapiță se aleg în funcție de performanțele și stabilitate nivelului de producție anterior anului de cultură care au generat performanțe, semințe adaptate zonei de cultură unde va fi însămânțată.

  Un alt element important este rotația culturii rapiței în asolament de 3-4 ani cu prășitoare sau plante tehnice. Se recomandă pentru înființarea culturii de rapiță premergătoare orz, grâu, triticale care eliberează terenul devreme, se va evita cultivarea rapiței după plante oleaginoase care dezvoltă patogeni comuni. De asemenea un factor de succes este pregătirea terenului imediat după cultura anterioară astfel încât să se păstreze apă cât mai multă în sol. Pentru o germinare bună se recomandă pregătirea unui pat germinativ, uniform și fără bulgări. Semănatul se face la adâncime de 2-4 cm în funcție de condițiile climatice din perioada semănatului. În practică fermierii sunt supuși unor situații care diferă în funcție de zona de cultură, respectiv lipsa umidității la momentul semănatului și în perioada de după răsărire. Pentru a preveni situațiile întâlnite în fermă specialiștii INNVIGO AGRO au pregătit pentru campania de toamnă câteva pachete de produse pentru protecția culturii de rapiță adaptate la condițiile din orice situație tehnologică.

  Recomandările INNVIGO AGRO pentru cultura de rapiță – erbicidarea preemergentă sau postemergentă timpurie pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale în solele unde există umiditate în sol

  În zonele cu umiditate semănate timpuriu în august și începutul lunii septembrie specialiștii recomandă aplicarea erbicidelor în preemergență sau postemergență timpurie 1-3 zile după semănat cu produsele:

  Recomandări pentru zonele cu deficit de apă se vor aplica erbicide după răsărirea rapiței pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene

  În zonele cu deficit de apă INNVIGO AGRO recomandă aplicarea erbicidelor în postemergență când tinerele plante au 4-6 frunze adevarăte iar buruienile sunt în curs de răsărire; cu produsele din cele trei pachete:

  Pentru combaterea buruienilor: romanița de câmp (Anthemis arvensis), mușețel nemirositor (Matricaria inodora), mușețelul (Matricaria chamomilla), turița (Galium aparine), pălămida (Cirsium arvense), albăstrea (Centaurea cyanus), răcovina (Stellaria media), macul (Papaver rhoeas), sugel (Lamium purpureum), zârna  (Solanum nigrum), busuiocul dracului (Galinsoga parviflora), hrișca urcătoare (Fallopia convolvulus).

  Recomandări pentru combaterea gramineelor anuale și perene precum, și a samulatrei de cereale

  Aplicarea erbicidelor în postemergență se va realiza pe culturi de rapiță aflate în faza de dezvoltare 4-8 frunze ( BBCH 12-21) în cursul zilei când temperatura este peste 8 grade. Se va evita aplicare produselor pe culturi afectate de stres hidric, atac de dăunători și boli, când se așteaptă înghețuri după aplicare. Se poate adăuga un adjuvant (Adjunkt, Siltop) în doza de 0,1l/ha pentru prevenirea spălării produselor în caz de ploaie dar și pentru o mai bună acoperire și absorbție a produselor în plantă.

  Specialiștii INNVIGO recomandă tratamente cu regulator de creștere și fungicide după răsărirea rapiței, combaterea bolilor și regularizarea creșterii

  După răsărirea rapiței, pentru o protecția împotriva bolilor precum și pentru prevenirea dezvoltării excesivă a rapiței în toamnă și stimularea dezvoltării sistemului radicular pentru o bună iernare recomandăm aplicarea pachetului INVISTER.

  INNVIGO  AGRO este un producător de produse pentru protecția plantelor care prezintă o largă paletă de produse pentru de protecția culturilor de rapiță, indiferent de modificările climatice sau strategiile pe care fermierul le aplică în ferma sa.

  Soluții complete la costuri corecte!   Innvigo – better chemistry


  Te-ar mai putea interesa

  Signal/Langis de la UPL – insecticid recomandat fermierilor pentru tratament sămânță la grâu și orz Politico: România, obligată să reducă utilizarea pesticidelor cu 35%, Italia cu 62%, Germania cu 55% O fabrică de îngrășăminte din Bulgaria și-a sistat producția

  Ultimele știri

  Un legumicultor din județul Olt, impresionat de biostimulatorii pe care îi folosește Germania, la un pas să introducă o taxă de 0,40 de euro pe kilogramul de carne vândut în magazine și piețe Îndemnul ministrului Daea pentru șefii DAJ: Mergeți în teren, sprijiniți fermieri!