Gospodarii de pe Valea Crasnei și-au făcut propriul magazin cu legume de grădină. Finanțarea, din fonduri europene!
Angelica Lefter -Magazin cu legume de grădină, deschis în plină pandemie de opt gospodari care și-au unit forțele și au reușit să acceseze și fonduri europene. Mai mulți fermieri au reușit, pe timp de pandemie de Covid-19, să pună pe picioare o cooperativă agricolă și un magazin unde își vând produsele. În acest sezon de vară rafturile au fost pline, dar și cumpărătorii au venit cu drag să achiziționeze legume și fructe proaspete, crescute în grădini românești.
Cumpărătorii fac coadă la produsele românești
În luna mai a acestui an, opt fermieri s-au hotărât să-și unească forțele, așa că au înființat Cooperativa Gospodarii de pe Valea Crasnei, al cărei manager este Florin Găvriluț, din Zalău, absolvent al Facultății de Horticultură de la USMV Cluj-Napoca.
Acesta a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum au fost începuturile asocierii și ce planuri de viitor au producătorii.
”Cooperativa s-a înființat anul trecut, în 2020, în luna august. Eu m-am alăturat anul acesta, sunt managerul cooperativei. Mai exact în mai am deschis și magazinul. Au fost opt membri fondatori ai Cooperativei, producători. A fost înființată printr-o submăsură din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 19.2, și proiectul a fost făcut de o firmă de la Cluj Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Filiala din Cluj-Napoca”, a explicat Florin Găvriluț.
Magazinul cooperativei scurtează lanțul producător – consumator
Pentru a sprijini producătorii să vândă direct la consumatorul final, Cooperativa Gospodarii de pe Valea Crasnei a deschis și un magazin, în luna mai, în Zalău, în zona BCR autogară. Scopul este realizarea unui lanț scurt între producător și consumator. Magazinul deschis la Zalău vine în întâmpinarea consumatorilor cu produse proaspete, cultivate pe cele 3 hectare, în solarii și în câmp.
”Avem tomate, varză, ardei, castraveți, usturoi, fasole, ceapă, vinete, porumb zaharat, cartofi, cultivate în câmp și în solarii. Ca și desfacere până în momentul în care a fost înființată Cooperativa, producătorii colaborau cu intermediari sau aveau desfacere în piața locală pentru Crasna sau Zalău. Acum, din mai, de când avem magazinul, vindem și prin magazin. Reacțiile clienților au fost pozitive ținând cont că aducem produse de la producătorii locali. Ne-am făcut reclamă prin roșii, am avut cantitățile cele mai mari, suntem la bulevard și oamenii au reacționat foarte bine”, spune managerul cooperativei.
Problema legumelor de import la prețuri mai mici, rezolvată prin calitatea superioară a produselor românești
Așa cum toți fermierii au spus și au cerut reglementări și cei opt producători spun că întâmpină problema prețurilor, în sensul că vin din import produse mai slabe calitativ, dar la un preț mai mic.
”Ce problemă întâmpinăm ar fi partea de preț, că vin produse din afară. Dar le departajează calitatea. La unele produse se simte foarte bine, cum e și roșia. A fost un preț mai mare la început la tomate, dar s-a stabilit la 5 lei, cam acesta a fost pentru o perioadă mai lungă. Sunt persoane care ne-au contactat să vadă ce produse avem pe stoc pentru că vor să pună și la conservat pentru iarnă. Și în online am încercat să avem activitate, dar deși am avut comenzi tot din magazin au venit să ridice produsele pentru că nu avem deocamdată infrastructura necesară pentru transport către clienți”, a declarat Florin Găvriluț.
Următorul pas și un deziderat ce merită să devină realitate: o fabrică de procesare a legumelor
Pentru viitor, cei opt producători au planuri mari. Deși nu au deocamdată spațiu de depozitare, aceștia și-ar dori mult să poată prelucra legumele pe viitor.
”Ne dorim pe viitor să putem prelucra legumele. Avem colaboratori pe partea de fructe, dar ne ajută pentru legume uscate foarte bine. Cu toate acestea am vrea pe viitor să accesăm bani europeni pentru o făbricuță de procesare a legumelor. Nu avem încă o pistă sigură, dar eu cred că se pot găsi soluții”, a concluzionat Florin Găvriluț.
Cooperativa Gospodarii de pe Valea Crasnei a fost înființată de producători din zona respectivă pentru a încuraja consumul de produse românești.
Bazele asocierii au fost puse de Birtalan Istvan Attila, președinte de cooperativă, Peter Timea Orsolya, vicepreședinte al cooperativei, Boros Pal, vicepreședinte, Marosi Alexandru, Nyeste Alexandru, Boythe Martha Melinda, Boncidai Botong Csaba și Boncidai Lehel.