• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb

    Adrian Radu -

    În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Helicoverpa armigera din generația a III-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există o presiune de atac după cum urmează:

    RISC RIDICAT DE ATAC în zonele: Muntenia, Banat, Crișana, Dobrogea, Oltenia și Moldova

    CAPTURI MEDII ZILNICE DE HELICOVERPA ARMIGERA
    ÎN PERIOADA 1.08 – 25.08. 2021

    Sursă foto: FMC Agro România, Arc™ farm intelligence

    La culturile de porumb care sunt încă verzi în această perioadă, unde mătasea este verde (hibrizi tardivi, porumb zaharat, culturi succesive sau hibrizii aflați în stadiul de lapte-ceară) pagubele pot fi încă semnificative.

    Pentru aceste culturi, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

    ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

    La emiterea prezentei avertizări s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic. Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii naturali ai dăunătorilor din culturile agricole.

    Capturi de Helicoverpa armigera de la punctul de monitorizare Oradea

    Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația:

    EXEMPLE GRAFICE DIN APLICAȚIA ARC – CAPTURI DE HELICOVERPA ARMIGERA

     

    Insecticidele Avaunt® și Coragen®:

    Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

    De ce este important să combatem dăunatorul Helicoverpa Armigera

    Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb.

    În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

    Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera si este posibil ca, pe fondul modificărilor climatice (creșterea temperaturilor), să se dezvolte și a patra generație. Culturile predispuse la atac în această perioadă sunt: porumbul, soia, cânepa, tomatele.

    Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

    Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români