• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Salsola – planta profitabilă care se poate cultiva pe cele mai degradate terenuri

  agrointeligenta.ro -

  Salsola sau Okahijiki este cea mai nouă super-legumă aclimatizată la noi de către cercetătorul Costel Vînătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Valoarea acestei plante este dată de faptul că poate valorifica orice sol, inclusiv cele foarte deteriorate, cu grad mare de salinitate, iar fermierilor le poate aduce un venit în plus într-o perioadă în care alte legume pentru salată sunt mai greu de valorificat.

  Ce este Salsola

  Ce este Salsola

  Salsola este o plantă care poate fi utilizată și în consumul uman, dar poate fi crescută și în scop decorativ. La origine, Salsola este o plantă japoneză, dar soiul care a fost aclimatizat la noi este originar din Noua Zeelandă.

  Salsola komarovii este declarata a fi una dintre cele mai vechi legume din Japonia unde se numește Okahijiki. Tot cu numele de Okahijiki, Salsola este cunoscută în mai multe locuri din lume unde este cultivată pentru consum.

  Cum se consumă Salsola

  Salsola este o plantă comestibilă de la care se consumă frunzele și tulpinile tinere din care se fac diferite salate.

  Planta de Salsola este foarte prețuită în bucătăria orientală, utilizată atât crudă în salate, sushi și ca o legumă verde în supă, gătită pe aburi. Salsola se poate consuma și prăjită, presărată pe legume, în tocane etc.

  Ce gust are Salsola

  Ce gust are Salsola

  La gust, frunzele de Salsola seamănă cu salata clasică, dar cu un buchet mai plăcut, mai atractiv. Un avantaj este acela că salsola poate fi consumată acum când salatele ştiute de noi devin lăptoase, amărui.

  Salsola – caracteristicile plantei

  Plantele de Salsola ajung să aibă o înălțime de peste un metru dacă sunt lăsate să crească însă se recomandă să fie ținute la circa 15-30 de centimetri, aspectul lor fiind cel de tufă. Frunzele de Salsola aduc mult cu cele de mărar, doar că sunt mai mari și au ramificațiile mai rare.

  Unde se poate cultiva Salsola

  Salsola se poate cultiva în România în cele mai bune condiții dacă folosiți soiul aclimatizat de SCDL Buzău. Se știe despre această plantă minunată că valorifică solul destul de sărac și că de dezvoltă extrem de bine în sol alcalin.

  Plantele de Salsola au nevoie de apă, dar aceasta nu trebuie să fie dată în exces sau să se formeze băltiri.

  Cultivare Salsola

  Cum se cultivă Salsola

  Salsola se poate cultiva în grădina de legume sau în solar, chiar și în grădina de flori sau de plante aromatice. Cei care vând semințe de Salsola recomandă și creșterea plantelor în ghiveci sau jardiniere.

  Plante se dezvoltă ușor și este foarte productivă.

  La Salsola, semănatul se poate face în orice perioadă a anului. Semințele se seamănă la o adâncime minimă și au nevoie de o temperatură de germinare de 16-25 de grade Celsius.

  Semințele de Salsola germinează în 12-20 de zile, în funcție de condiții.

  Recoltarea plantelor de Salsola

  Recoltarea la Salsola se face pe toată perioada de vegetație a plantei, dar numai până la înflorire. Se recoltează frunzele și tulpinile foarte tinere care se taie cu ajutorul unei foarfeci bine curățate. După ce planta înflorește, frunzele nu mai sunt așa gustoase și capătă un gust amărui.

  Unde se găsesc semințe de Salsola

  Semințele de Salsola sunt de vânzare la mai mulți cultivatori pasionați din România. Aceștia s-au specializat pe culturi de nișă, însă la acest moment cantitățile de semințe de Salsola sunt limitate. O sursă de încredere pentru cumpărarea semințelor de Salsola este Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

  Salsola răsărită

  De ce este importantă Salsola pentru agricultura din România

  Salsola este o plantă cu o importanță deosebită pentru agricultura din România. Tot mai mulți fermieri reclamă alcalinitatea solului și imposibilitatea de a valorifica terenuri cu sol degradat. Pe aceste suprafețe se poate cultiva în condiții foarte bune Salsola. Conform cercetătorului Costel Vînătoru de la SCDL Buzău, Salsola are proprietatea de a extrage sarea din solul în care creşte şi de aceea este văzută ca un leac pentru terenurile degradate. ”Poate fi cultivată cu succes în terenuri sărăturate. Le-am udat cu apă sărată în diverse concentraţii şi se comportă foarte bine. Nimic în jur nu rezistă, deci practic o erbicidăm cu sare. Poate fi cultivată pe soluri compromise, pentru consum dar şi pentru extragerea sării din sol. După cum ştiţi, România are multe terenuri sărăturate. Vizăm reabilitarea terenurilor degradate iar această plantă este o speranţă mare pentru a reintroduce în circuitul agricol suprafeţe mari distruse de sărătură”, a declarat Costel Vânătoru pentru publicația Adevărul.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!