• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul de toamnă: producție de 9 t/ha în județul Brăila. Care este rețeta tehnologică

    Adrian Radu -

    Nicușor Gabriel Bogdan este un tânăr fermier din localitatea Tudor Vladimirescu, județul Brăila, deschis să încerce noile tehnologii de îngrijire a culturilor agricole. După cum povestește chiar el, s-a inspirat din Insula Mare a Brăilei în ceea ce privește tehnica de înființare a culturii de grâu.

    Nicușor Bogdan caută tot timpul inovații care să îl ajute să îmbunătățească randamentul la hectar, fiind totodată preocupat să nu-și crească nejustificat bugetul de achiziție al inputurilor. În 2020, a investit foarte mult în îngrășămintele de bază, dar culturile sale nu au valorificat corespunzător această sursă de nutrienți, din cauza secetei pedologice. În toamna anului trecut s-a hotărât sa schimbe ceva în tehnologia de fertilizare a culturii. Aflați detalii în interviul realizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO în județul Brăila.

    Sunt câteva inovații pe care Nicușor Gabriel Bogdan le-a introdus în tehnologia de fertilizare, observând schimbări pozitive în evoluția culturii de grâu. A descoperit că, dacă aplică o formulă de nutriție pe bază de fosfor 100% solubil, localizată la nivelul seminței, va optimiza costul cu îngrășămintele de bază, oferind nutrienți disponibili mai aproape de rădăcină, pentru a fi valorificați rapid de tinerele plante. Cu Seed Sprint H5 a obținut o răsărire uniformă, un start rapid în vegetație și o bază nutritivă optimă pentru o bună înfrățire. Canadienii de la International Plant Nutrition Institute au demonstrat deja, prin studii aprofundate, că disponibilitatea redusă a fosforului din sol în perioada de înfrățire poate întârzia creșterea plantelor.

    Grâul are nevoie de resurse nutritive complexe pentru a susține dezvoltarea fraților fertili. Așa cum au arătat măsurătorile institutului canadian, boabele de la fraţii F1 și F2 reprezintă aproximativ jumătate din producţia finală, iar cealaltă jumătate vine de la boabele tulpinii principale.

    Așadar, tânărul fermier a avut un nou as în mânecă când a aplicat, la desprimăvarare, o schemă de biostimulare-nutriție în care două produse hi-tech și-au sporit efectul prin sinergie. Delfan Plus, pe bază de aminoacizi 100% liberi și Synergizer 8-32-4, cu un raport echilibrat de macro și micro elemente, au acționat precum un combustibil aditivat la ieșirea din iarnă.

    La tratamentul 2, cultura de grâu a mai beneficiat de o inovație: o formulă pe bază de azot concentrat 22 % sub formă exclusiv ureică, cu conținut foarte scăzut de biuret. Fertilizantul Folur, patentat de Tradecorp International, este asimilat rapid de plante (maxim 1 zi!) și în proporție de peste 80%, fără să creeze fitotoxicitate. În cazul fertilizanților clasici, pe baza de azot nitric, este nevoie ca planta să consume de 12 ori mai multă energie pentru transformarea azotului în proteine, față de cazul unui fertilizant foliar de calitate pe bază de azot ureic. Câștigul cel mai important aici este că plantele sunt ajutate să își direcționeze energia astfel economisită spre procesele de creștere și dezvoltare, lucru foarte important mai ales atunci când condițiile externe de mediu nu sunt dintre cele mai favorabile.

    “Tehnologia aplicată a ajutat cultura să fie în această fază la vremea asta (10 iunie 2021 – n.r.). Se observă chiar și la talie, la dimensiunea spicului și la elasticitatea plantelor. La cât este de înalt, este foarte elastic, iar frunza-stindard nu este uscată absolut deloc. Știu că prelungirea perioadei de vegetație la grâu aduce plus de producție cantitativ, dar mai ales calitativ”, a declarat fermierul brăilean care a ajuns la o producție de 9.000 kg / ha după ce a recoltat toată suprafața pe care a aplicat Seed Sprint H5.

    Citiți și: Grâul de toamnă: condițiile pedoclimatice influențează producția! Soluția aleasă de un fermier din Gorj

    Tehnologiile propuse de consultanții Chemark Rom sunt proiectate să-i ajute pe fermieri să-și optimizeze costurile de fertilizare și să-și mărească randamentul producției. Programați o vizită în ferma dumneavoastră.

    Marius Miron 0734 551 551 (telefon / WhatsApp)

    Beneficiați de programe suport și expertiză tehnică pentru înființarea și îngrijirea culturilor de la un distribuitor național ce oferă o gamă completă de inputuri agricole: semințe, fertilizanți de ultimă generație, pesticide, adjuvanți, igienă publică. Toate detaliile despre produsele Chemark Rom le găsiți pe site-ul www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!