• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ISABION®, biostimulantul de la Syngenta pentru creșterea randamentului și îmbunătățirea calității producției

  Adrian Radu -

  Isabion® este noua soluție Syngenta pentru culturi horticole disponibilă fermierilor începând cu sezonul 2022. Este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor, deținând un echilibru optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.

  Isabion® ajută plantele să depășească perioadele de stres, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice (înflorit, legarea fructelor), contribuind totodată la nutriția cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat ca un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant și produs anti-senescență.

  Biostimularea plantelor de cultură este complementară nutriției culturilor și protecției culturilor, deoarece este îmbunătățită eficiența absorbției de nutrienți pe de o parte și de cealaltă parte, se îmbunătățesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.

   

  Beneficii nete

  1. Efect anti-stres și anti-senescență:
  – Stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.)
  – Criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu
  -Fitotoxicitate datorată tratamentelor necorespunzătoare cu produse de protecție a plantelor
  2. Creșterea fertilității și a capacității de reproducere:
  -Înflorirea și legarea fructelor (fertilitate mai mare și reducerea fructelor căzute printr-o vitalitate mai mare a frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor)
  -Maturare (fructe mai omogene și cu o mai bună calitate (culoare și zahăr)
  3. Îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei:
  -Prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză), în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți)
  -Îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturale

  Efect anti-stres

  Stresul, precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, leziunile apărute din cauza grindinei și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor. Acești factori de stres au fost asociați cu producția de specii reactive de oxigen (ROS), inclusiv peroxidul de hidrogen (H2O2), oxigenul simplu (1O2), superoxidul (O • -) și radical hidroxil (OH•). În condiții normale, ROS-urile sunt produse continuu, ca produse secundare metabolismului și sunt ușor eliminate de antioxidanți.

  Cu toate acestea, atunci când apare un factor de stres, producția de ROS crește dramatic în diferitele compartimente celulare și provoacă leziuni de stres oxidant și daune celulare. Plantele induc în mod natural sinteza enzimelor antioxidante care ajută la eliminarea ROS și a altor agenți antistres, cum ar fi osmoprotectanții. Aplicarea biostimulantului Isabion® care conține aminoacizi, poate îmbunătăți mecanismul antioxidant și poate juca direct un rol în osmoprotecție. Isabion® va crește toleranța plantelor ajutându-le la o recuperare mai rapidă după stres.

  În imagina de mai jos este un exemplu de reducere a efectului factorului de stres de transplantat prin aplicarea Isabion® pe portaltoi de pepene verde (plantele au fost tratate cu ISABION®, după altoire)

   

  Creșterea fertilității și a capacității de reproducere

  În plus, Isabion® îmbunătățește productivitatea și vigoarea plantelor satisfăcând nevoile specifice ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere prin următoarele mecanisme:
  • efect pseudo-hormonal (multiplicarea și diferențierea celulelor, efect de senescență întârziat)
  • stimularea activității enzimelor (o mai bună asimilare și utilizare a macro și micronutrienților care conservă energia metabolică pentru absorbția și asimilarea lor)
  • fertilitatea florilor (o fructificare mai bună)

  Sistemia și asimilarea lui Isabion®

  Așa cum demonstrează multe studii efectuate cu aminoacizi marcați radioactiv, aminoacizii liberi și peptidele pătrund și sunt preluate foarte ușor, atât în frunze cât și în rădăcini (Ferauge și Smal, 1977; Sauer, 1973; Schiller și Martin, 1975). Acestea sunt transportate între diferite organe atât prin xilem cât și prin floem, cât și de la organele sursă la organele țintă (vezi figura). Odată ajunse în țesuturile plantelor, aceste molecule organice au rolul unor „cărămizi” pentru a construi proteine vegetale, ele reprezentând o sursă de schelete de carbon pentru sinteza de carbohidrați și acizi organici sau pot declanșa funcții fiziologice specifice.

  Culturi omologate și recomandări de utilizare

  Despre Syngenta

  Syngenta este una dintre companiile globale de vârf din agricultură, formată din Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds. Ambiția noastră este să ajutăm la hrănirea în siguranță a populației globale, purtând în același timp de grijă planetei. Avem ca obiectiv îmbunătățirea calității, siguranței și sustenabilității agriculturii prin știință de vârf și soluții inovative de protecția culturilor. Tehnologiile noastre îi ajută pe milioanele de fermieri din lume să utilizeze mai rațional resursele agricole limitate. Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds sunt parte a Syngenta Group. Cei 26,000 de angajați, în peste 100 de țări, lucrează împreună pentru a transforma modul în care se face agricultură. Prin parteneriate, colaborare și The Good Growth Plan, ne-am angajat să accelerăm inovația pentru fermieri și natură, să depunem toate eforturile spre reducerea intensității de carbon în agricultură, să susținem operatorii care lucrează în agricultură să rămână în siguranță și sănătoși și să colaborăm, prin parteneriate, pentru a avea un impact pozitiv asupra agriculturii, naturii și societății.

  Mai multe detalii despre toate produsele Syngenta puteți găsi pe: www.syngenta.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul” Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!