• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Porumbului 2021 la Vezendiu, un eveniment-cheie pentru nord-vestul României, unde jumătate din suprafețe sunt cultivate cu porumb

    Daniel Befu -

    Ziua Porumbului 2021 – un eveniment la care fermierii din nord-vestul țării au răspuns prezent! La Vezendiu, în județul Satu Mare, companiile Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei, au organizat Ziua Porumbului, cel mai important eveniment de profil dedicat acestei specii în nord-vestul României, cu peste 600 de participanți, zeci de companii expozante și 120 de hibrizi testați.

    Dacă în 2020 Ziua Porumbului de la Vezendiu, sat din comuna Tiream, județul Satu Mare, s-a desfășurat exclusiv online, fără prezența fizică a fermierilor, în acest an ea s-a desfășurat sub un alt semn, cumva premonitoriu, al unei zile cu vreme capricioasă, care s-a jucat cu fermierii prezenți așa cum în restul anului clima imprevizibilă se joacă cu holdele lor, ținându-i într-o permanentă stare de alertă.

    Instantaneu la Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu (foto: Lidea România)

    Prezentările au avut loc sub un soare năzdrăvan, ba râzător, ba pitulat pe după câte-un nor întunecat, sub o adiere plăcută plină de toane, care cât ai clipi o vedeai metamorfozându-se într-un vârtej dătător de emoții pentru expozanții care se temeau de transformarea corturilor lor în parapante. Lucru bun de altfel, fiindcă i-a făcut pe producătorii prezenți, mai atenți la soluțiile cu care companiile s-au prezentat în fața lor pentru contracararea sau minimizarea impactului schimbărilor climatice asupra performanțelor fermelor lor.

    Atelier la Ziua Porumbului 2021 (foto: Facebook.com/Cristian Ivan – RAGT Semences)

    Peste 600 de fermieri la Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu

    În total au fost 647 de fermieri confirmați din județele Satu Mare, Bihor, Cluj, Maramureș, dar și din Austria, Olanda și Ungaria, iar dintre expozanți 12 companii de semințe, 14 producători de inputuri și 9 de utilaje. Ca pată de culoare, lor li s-a adăugat și producătorul de automobile Ford.

    Platforma tehnologică de la Vezendiu se află în portofoliul Promat Tășnad și a fost supervizată de ochiul experimentat și pedant până la perfecțiune al tehnologului Marian Coneac, însă organizarea Zilei Porumbului reprezintă efortul comun al unui trio de companii, din care, pe lângă Promat, mai fac parte și Agrotex Carei și Agroind Cauceu.

    Cristian Moldovan, fondatorul Promat Tășnad

    Cristian Moldovan, fondatorul Promat Tășnad, a punctat impactul pe care o astfel de platformă tehnologică îl are pentru comunitatea producătorilor din nord-vestul țării.

    ”Ceea ce facem poate că este interesant pentru cei cu care noi lucrăm, fermierii. Noi, cele 3 companii – Agrotex, Agroind și Promat- prin ceea ce facem în fiecare an, încercăm să aducem către producători tot ce este mai nou în domeniul agricol: soluțiile tehnologice cele mai performante, utilajele cele mai performante, produsele cele mai inovative și bineînțeles, suportul companiilor cu care lucrăm, majoritatea lor fiind parteneri cu noi de 25 de ani. În această platformă puteți observa genetică și tehnologii care sunt în topul european și global. Referindu-mă strict la evenimentul de astăzi și la cultura pe care noi o scoatem în evidență astăzi, porumbul, vă spun că este cultura principală din această zonă, respectiv nord-vestul și centrul României. Aș putea da și o proporție. Undeva la 50% din culturile de la dumneavoastră din ferme sunt reprezentate de porumb, iar diferența o reprezintă celelalte specii însumate. Este o cultură profitabilă aproape în fiecare an și e o cultură pe care unii o consideră ca fiind destul de simplă. Însă eu aș spune că nu este așa de simplă, pentru că la fel ca și alte culturi, cultura porumbului depinde de anumiți factori externi pe care nu îi putem controla, sau care sunt foarte puțin în controlul nostru. Aceștia sunt vremea și volatilitatea pieței cerealelor și a prețurilor la inputuri. Dar în schimb, ce putem noi controla este managementul culturii. Și spunând managementul culturii, încep cu performanța lucrărilor mecanice efectuate, performanța și diversitatea hibrizilor aleși. În această platformă veți vedea 120 de hibrizi dintr-o varietate de grupe FAO și cu caracteristici diferite. E un detaliu important, pentru că pe o cultură de porumb puteți împărți riscul, controlând momentul polenizării, pentru a evita polenizarea în lunile de arșiță. Desigur, un factor cheie în managementul culturilor este rotația culturilor, în contextul în care suntem destul de afectați de diabrotica și doar printr-o rotație inteligentă o putem stăpâni. Acestea fiind spuse, vă doresc să aveți o toamnă cu rezultate deosebite, în ciuda faptului că am avut poate cel mai greu sezon agricol din ultimii 30-40 de ani, ținând cont că am terminat semănatul în 26 iunie. Însă totuși se pare că avem speranțe să facem producții la porumb”, le-a vorbit fermierilor Cristian Moldovan.

    Marian Coneac, coordonatorul tehnic al grupului Promat și al platformei de testare de la Vezendiu, a rezumat tehnologia aplicată în cadrul platformei.

    ”Evenimentul de azi e dedicat porumbului, dar să nu uităm că în această ecuație, cel mai important factor sunteți dumneavoastră, fermierii, care dați viață tuturor acestor culturi. Din punct de vedere agrotehnic, în această platformă s-a executat o arătură de toamnă, nivelată în iarnă, urmată în primăvară de o simplă lucrare cu un combinator purtat, cu care am trecut la pregătirea patului germinativ. În momentul în care din punct de vedere pedoclimatic condițiile au permis, am demarat semănatul a peste 100 de hibrizi din portofoliul celor mai importante companii, care astăzi comercializează pe piața românească semințe de porumb hibrid. Modulele de prezentare conțin varietăți de la extratimpuriu spre tardiv pentru fiecare companie.

    Din punct de vedere al nutriției, foarte important, pornim de la o cartare care are niște parametri pe care i-am luat în considerare atunci când am elaborat rețetele de fertilizare din prezenta platformă, bazate pe produse din sortimentul fertilizanților NPK 15:15:15 plus S, cu administrare localizată la semănat.

    Înainte de a trece la această fertilizare de bază, am considerat de bun augur să aducem o corecție de aciditate a prezentei suprafețe, prin utilizarea produsului Calciprill într-o normă de 500kg/ha.

    Din punct de vedere al nutriției extraradiculare, în postemergența timpurie, aproape de 3-5 frunze și respectiv în postemergența târzie, au fost utilizate două fertilizări foliare, bazate pe micronutrienți specifici nutriției de porumb, respectiv, aminoacizi foarte importanți în tot ceea ce înseamnă potențarea fiziologică activă a plantelor de porumb trecute printr-un stres termo-hidric generat de episoadele climatice care s-au succedat pe parcursul vegetației.

    Combaterea chimică a buruienilor a fost realizată printr-o abordare postemergentă timpurie, completată și undeva în faza de 6-8 frunze. A fost necesară această intervenție pentru simplul fapt că au rămas de combătut anumite specii de mono, respectiv dicotile anuale, care au mai impus și acest tip de intervenție.

    Ca și element de noutate, în această platformă, împreună cu colegii de la FMC, am implementat și o monitorizare a doi dăunători extrem de importanți în cultura porumbului. Mă refer la Helicoverpa și respectiv Ostrinia, monitorizare pe care am realizat-o cu ei împreună și după avertizare și stabilirea curbei de zbor, am fost nevoiți să intervenim cu două lucrări de combatere chimică a acestor dăunători, tocmai datorită faptului că nivelul populațional al acestora atinge deja praguri destul de delicate, care prin gradul lor de pagubă și respectiv dăunare, impactează negativ producțiile pe care noi le construim.

    Tehnologia aplicată în prezenta platformă, în ciuda anului mai puțin favorabil porumbului, se dovedește a fi una potrivită. Toate varietățile din platformă au reușit din punct de vedere organo-genetic să își definitiveze caracterele de producție.

    În prezenta platformă au mai fost implementate niște module de fertilizare, unde am încercat să punem în valoare diferențele dintre diverse tipuri de fertilizanți solizi, versus microfertilizare și fertilizanți solizi versus fertilizare lichidă la porumb și punem la dispoziția fermierilor tot setul de date și concluzii în urma rezultatelor obținute în acestor module. Această platformă e locul de transfer al tuturor informațiilor extraordinar de utile pentru toți acei fermieri care se întreabă care este cel mai potrivit hibrid, care este strategia de fertilizare cea mai reușită, ce inputuri să folosească în fermele lor, când să le folosească și anume să le administreze? Astfel de platforme și evenimente, din punctul meu de vedere, oferă răspunsuri la multitudinea de întrebări pe care de foarte multe ori, noi fermierii ni le punem. Închei subliniind o chestiune foarte importantă la care țin. Fermierii interesați nu sunt invitați în aceste platforme doar cu prilejul unui astfel de eveniment, ci sunt bineveniți ori de câte ori doresc în diversele etape din procesul de producție, ca să tragem împreună concluzii. E bine să fiți curioși fiindcă aici, la Vezendiu, noi punem în aplicare cele mai inovative tehnologii prezente astăzi în lume”, a conchis agronomul Marian Coneac.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”