• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii în conturi pentru fermieri. Plăți urgente anunțate de ministrul agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Ce plăți au ajuns în conturile fermierilor până în prezent! Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a făcut pentru producătorii agricoli și cei din zootehnie un prim ”bilanț” cu prioritățile pe care le-a avut în cele două luni care s-au scurs de când a preluat portofoliul agriculturii, achitarea subvențiilor APIA fiind printre acestea.

    ”Ce s-a întâmplat din 25 noiembrie și până astăzi de când am preluat mandatul de ministru al agriculturii și până la data la care discutăm. Vreau să spun că din prima zi de mandat am încercat să identific cele mai bune soluții cu care să venim în sprijinul fermierilor pentru că preconizam că 2022 va fi un an agricol extrem de complicat cu foarte multe invariabile. Dar și cu o presiune din mai mulți factori externi asupra activității agricole și trebuie să avem răspunsurile potrivite. De aceea în luna decembrie m-am axat în principal pe creionarea unui buget național care să vină cu răspunsuri ferme pentru anumite sectoare aflate în dificultate”, a declarat Adrian Chesnoiu Adrian Chesnoiu, miercuri, 26 ianuarie în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei”.

    Plăți efectuate pentru fermieri

    Adrian Chesnoiu a trecut în revistă și care sunt plățile efectuate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru care fermierii au banii în conturi. ”Deci în decembrie cam asta a fost principala activitate să creionăm un buget bun să facem rectificarea bugetară ați văzut-o că a fost o rectificare bugetară pozitivă, am încercat și am reușit să plătim până în 29 decembrie cam toate sumele pe care le aveam în buget: subvenția pentru motorină, subvenția pentru programul de ameliorare, tomatele în spații protejate. Și bineînțeles avansul subvențiilor pe suprafață și subvențiilor din fondurile europene, pentru că era nevoie ca fermierii să intre în noul an cu plățile care li se datorau, capitalizat cât se poate și-n limita disponibilului pentru fiecare”, a explicat ministrul pentru sursa citată.

    Fermierii vor accesa bani pentru subvenții mai simplu și mai clar

    Ministrul Agriculturii a amintit și despre demararea consultărilor pentru Planul Național Strategic (PNS), documentul care aduce subvențiile fermierilor din 2023. ”Îmi doresc foarte mult ca atunci când va fi finalizat să fie un document facil și un document programat strategic pentru agricultura României și pentru fermierii ei”, a spus ministrul.

    Acesta a explicat pentru fermieri și care au fost motivele pentru care nu a depus PNS-ul la sfârșitul anului 2021 ci a ales să discute cu fermierii ”de la zero” fișele pentru intervenții.

    ”Dacă depuneam la 31 decembrie un PNS nediscutat cu fermierii care avea în mare parte copy-paste luate măsurile din vechiul PNDR din perioada 2014-2020 atunci cu siguranță acest document programatic nu ar fi putut răspunde provocărilor cu care agricultorii și agricultura României se vor confrunta în următoarea perioadă 2023-2027 și poate chiar extinsă până în 2030. Și atunci a trebuit să facem o analiză pe fiecare fișă de intervenție, am simplificat foarte mult fișele de intervenție raportându-ne strict la cerințele din regulamentul european, astfel încât să avem posibilitatea ca ulterior aprobării PNS să creionăm mecanismele și cadrul de implementare al acestui program în interiorul țării prin dezbateri cu fermierii. Este foarte important să nu ne impunem în PNS mai multe condiții decât ne impune UE și faptul că noi suntem membrii ai UE. De acolo trebuie fiecare măsură și fișă de intervenție tip de intervenție să se raporteze la specificul ei, să vedem care sunt condițiile asupra cărora trebuie să ne aplicăm, cum putem să simplificăm cât mai mult și să facem cât mai facil, dar trebuie să nu pierdem din vedere viabilitatea proiectelor și performanța în activitatea pe care noi o finanțăm. Pentru că oamenii trebuie să înțeleagă și toți trebuie să fim conștienți de faptul că fondurile europene nu sunt bani gratis care pică din cer sunt niște. bani care ne vin pentru atingerea unor obiective. Politica agricolă comună se va schimba de anul viitor din 2023, nu vom mai avea analize de program la jumătatea programului. Vor fi analize anuale, atingerea indicatorilor sunt extrem de importanți. Este un aspect extrem de important și trebuie să fim foarte atenți de la bun început. De aceea nu putem să lăsăm acest PNS la voia întâmplării. Sigur, el nu e finalizat acum”, a declarat șeful de la agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”