• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA anunță când intră la plată subvențiile pentru crescătorii de bovine!

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pe cap de animal pentru crescătorii de bovine! Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) este o plată extrem de așteptată de fermieri dar care nu va intra la autorizările în avans pentru subvenții așa cum se întâmplă în cazul ovinelor/caprinelor. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat duminică, 26 septembrie,  în cadrul evenimentului ”Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților”, ajuns la a ediția a XVI-a, că fermierii care cresc vaci intră la plată începând cu 2 decembrie.

    ”Noi suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru plata avansului. Începem plata pentru campania 2021 și ne-am propus ca începând cu data de 18 octombrie să dăm drumul plăților astfel încât până la data de 30 noiembrie peste 1 miliard de euro să ajungă în conturile tuturor fermierilor noștri, cei care au depus cereri în campania 2021. Până în prezent circa 500.000 de fermieri sunt deja pregătiți a primi aceste plăți”, i-a anunțat Adrian Pintea pe fermieri.

    Acesta a subliniat că similar anilor trecuți vor intra pentru avans și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), specia ovină. ”De ce doar la ovine? Pentru că s-a terminat perioada de retenție  astfel că putem da drumul la plată. Crescătorii de bovine în schimb intră pe liste începând cu 2 decembrie când va veni și plata finală. Eu sper că sunteți mulțumiți de activitatea APIA, atât la nivel județean cât și la nivel național și vă garantez că vom fi alături de dumneavoastră”, a mai spus șeful APIA.

    Reamintim că în acest an crescătorii de vaci nu intră la plată în prima parte a perioadei de plăți regulare, care începe la 2 decembrie. Potrivit Ghidului Solicitantului pentru subvenții, material publicat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), crescătorii de vaci, fie că vorbim de rase de carne sau lapte, trebuie să menţină animalele solicitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) până la data de 15.11.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.  Crescătorii nu primesc nici Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) care se știe că se plătește mereu în anul viitor al campaniei de plăți, adică în acest caz 2022.

    APIA trebuie să aștepte încheierea perioadei de retenție pentru a putea stabili cuantumul pe cap de animal. Astfel, după stabilirea numărului de animale eligibile și a plafonului alocat pentru anul 2021, se poate calcula cuantumul pe cap de animal care va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate începe plățile și pentru crescătorii de vaci.

    Nici fermierii care au Ajutor Național Tranzitoriu nu intră la plată. Aceste scheme se achită din bugetul pe anul următor campaniei de plăți, adică 2022 în cazul campaniei pentru subvenții din acest an.  În cazul bovinelor au fost chiar modificări la schema care s-a împărțit practic în două subvenții: una simbolică de 1 euro pe cap de animal și restul de Ajutor COVID care a intrat la plată de miercuri, 15 septembrie. Detalii aici: Șeful APIA: Din 15 septembrie începem plata ajutorului Covid pentru bovine și tona de lapte!

    Crescătorii de vaci pot intra cu partea de vegetal la plată

    Chiar dacă nu beneficiază de schemele dedicate pentru zootehnie, crescătorii de bovine primesc sumele pe hectar sau pășune dacă au bifat în cererea unică aceste scheme.

    Subvenția ”de bază”  la hectar va fi de minim 95,47 euro la hectar pentru anul 2021, după ce anul trecut fermierii au încasat 98,73 euro pe hectar.  În cazul restul schemelor de plăți directe, sumele sunt similare, mai mari doar la subvenția pentru tineri fermieri care primesc în acest an 40,4514 euro/ha, în timp ce anul trecut s-a achitat 36,6119 euro/ha. De precizat că această plată se acordă numai pentru primele 60 de hectare dintr-o exploatație.

    Iată care sunt cuantumurile plăților directe pe suprafață la APIA în 2021, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii:

    În plus și crescătorii de ovine  urmează să încaseze o subvenție de 16,55 euro pe cap de animal, același cuantum fiind alocat și caprinelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru