Deficitul de produse agroalimentare a crescut cu 31%. Importuri de 1,27 miliarde de euro numai în primele 6 luni din acest an!
Angelica Lefter -România importă tot mai multe alimente, iar creșterea exporturilor – unde porumbul este pe primul loc, nu suplinește diferența în balanța comercială care continuă să indice un deficit grav pe care îl avem pe piața internă. Cele mai recente cifre oficiale arată că deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020.
Deficitul comercial a depășit în primul semestru din 2021, 1,27 miliarde de euro, în timp ce anul trecut, în primele 6 luni din 2020, deficitul înregistrat în comerţul cu produsele agroalimentare a fost de 971,88 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și preluate de agerpres.ro.
România a exportat, în perioada ianuarie – iunie 2021, produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro, în creştere faţă de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în ţările intra şi extracomunitare au au depăşit de 3,42 miliarde de euro, arată datele statistice.
Porumbul și grâul – în fruntea listei cu alimente exportate de România
Pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele 6 luni ale anului 2021 mai mult de 4,90 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost mai mici, totalizând 4,39 miliarde de euro.
De asemenea, în topul alimentelor exportate care au adus cele mai multe încasări în primul semestru din acest an au fost: porumbul, cu un total de 737,2 milioane de euro, grâu şi meslin (un amestec de grâu cu secară în proporție 2-1) – 467 milioane de euro, ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete – 328,89 milioane de euro, alte tutunuri şi înlocuitori de tutunuri – 265,16 milioane de euro şi seminţele de floarea-soarelui – 250,95 de milioane euro.
Porumbul ocupă prima poziţie şi în top 5 produse importate în perioada ianuarie – iunie 2021, cu o valoare de 252,58 milioane de euro, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată – 246,99 milioane de euro.
Totodată, în primul semestru al acestui an s-au mai cheltuit aproape 200 de milioane de euro pe produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 192,25 de milioane de euro pentru preparate folosite în hrana animalelor şi 184,9 milioane de euro pentru preparate alimentare nedenumite.
Potrivit datelor MADR, țara noAstră a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.
Numai cu statele UE, deficitul a depăşit 3,175 miliarde de euro (2,654 miliarde de euro în 2019), în timp ce excedentul înregistrat cu ţările extracomunitare a coborât la 1,236 miliarde de euro anul trecut, de la 1,428 miliarde de euro în 2019.