• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA – anunț astăzi! Veste excelentă pentru crescătorii de animale!

  Angelica Lefter -

  ANSVSA vine astăzi cu o veste excelentă pentru crescătorii de animale. Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că americanii ar putea mânca în curând carne din fermele românești. Misiunea de audit desfășurată de experții Serviciului de Siguranță și Inspecție (FSIS) din Statele Unite ale Americii în România, în vederea reluării exportului de carne românească către SUA, a luat sfârșit.

  Potrivit Autorității Naționale Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), primele concluzii sunt pozitive, iar un proiect-raport al misiunii de audit este așteptat în maxim 90 de zile.

  Într-un comunicat al ANSVSA remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO se arată că misiunea de audit solicitată de Autoritate s-a desfășurat timp de aproximativ o lună și au fost auditate 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne.

  ”În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfășurat în România misiunea de audit atât online cât și vizite la fața locului în unități și laboratoare, organizată de experții din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranță și Inspecție (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România, cu sistemul american.

  Misiunea de audit a fost solicitată de către ANSVSA în vederea redeschiderii pieței din Statele Unite ale Americii pentru carnea și produsele din carne din țara noastră. Aceasta se înscrie în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica și deschide noi piețe de desfacere pentru produsele românești. În contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, redeschiderea pieței SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din industria de profil din țara noastră.

  Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficiențe de sistem, au fost prezentate de experții FSIS în ședința de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie. Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru observații și comentarii. În condițiile în care cele două părți vor conveni asupra conformării la cerințele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii”, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

  Totodată, este specificat faptul că deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicații în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA, iar auditul a vizat performanța mai multor componente de echivalență a sistemului veterinar.

  ”Auditul a vizat performanța a 6 componente de echivalență a sistemului veterinar:

  1. Prezentarea generală a autorității competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legală privind organizarea și administrarea autorității competente centrale.
  2. Legislația privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecție, standardele produselor, etichetarea și manipularea acestora).
  3. Verificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților din domeniul cărnii și al produselor din carne.
  4. Verificarea elaborării și implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor și punctelor critice de control).
  5. Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanțe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din rețeaua ANSVSA.
  6. Programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală.

  În perioada derulării misiunii, experții FSIS au auditat 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne (abatoare și unități de procesare) din județele: Timiș, Sibiu, Prahova, Bacău și Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. Reprezentanții ANSVSA au însoțit experții FSIS pe tot parcursul desfășurării misiunii de audit”, conform informării transmise de ANSVSA.


  Te-ar mai putea interesa

  Un oraș important din România – paralizat de tirurile cu cereale din Ucraina! Germania: Activiștii pentru protecția animalelor cer interzicerea fermelor zootehnice Rezultatul votului din Elveția la referendumul privind interzicerea creșterii animalelor în ferme

  Ultimele știri

  Subvențiile ANT pe hectar și animale. Termen pentru plățile către fermieri! ANM: Cum a fost anul agricol din punct de vedere meteorologic Subvenție pe litrul de lapte pentru salvarea fermelor de vaci! Apelul AFF, ProAgro, LAPAR, Bovicoop și APRIL