ARC™ farm intelligence și insecticidul Coragen® i-au adus inginerului Marian Coneac un spor de producție de 17%
Adrian Radu -În luna septembrie a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente dedicate culturii de porumb, la Vezendiu, în județul Satu Mare: Ziua Porumbului 2021, organizată de compania Promat, împreună cu Agrotex Carei și Agroind Cauaceu. La acest eveniment au fost prezenți peste 600 de fermieri din zona de vest a țării, care cultivă an de an suprafețe însemnate cu porumb, deoarece porumbul aduce profitul cel mai mare în fermele lor.
De organizarea, pregătirea și supervizarea întregii platforme tehnologice s-a ocupat Marian Coneac, director tehnic Promat Comimpex. Acesta le-a prezentat participanților tehnologiile aplicate în platforma de la Vezendiu și a subliniat participarea cu această platformă în programul ARC™ farm intelligence, program dezvoltat de compania FMC, care monitorizează dăunătorii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din culturile de porumb.
Programul ARC™ farm intelligence a fost oferit gratuit fermierilor din întreaga țară de către compania FMC și este o continuare a programului de monitorizare a celor 2 dăunători – Evalio® AgroSystems, început în urmă cu 2 ani. Prin intermediul aplicatiei ARC™ farm intelligence de la FMC, fermierii sunt alertați în momentul în care se atinge curba maximă de zbor a celor doi dăunători în punctele de monitorizare, pentru a verifica starea culturilor de porumb din fermele lor și pentru aplicarea unui tratament insecticid, dacă este necesar.
„Prin monitorizarea pe care o facem împreună cu colegii de la FMC, pornită de acum 2 ani, constatăm că, populațional, dăunătorii sunt tot mai numeroși, iar impactul lor negativ, prin daună și, respectiv, gradul de pagubă pe care o produc porumbului pe care astăzi îl cultivăm, adună procente semnificative, pe care nu le putem trece cu vederea. Avem pârghii tehnice sau modalități chimice de control și combatere. Am cuantificat la nivel de ferme diferențe de peste 16-17% în plus, la varianta controlată chimic, comparativ cu varianta necontrolată chimic, doar din impactul acestor dăunători asupra producțiilor de porumb pe care an de an le realizăm”, a declarat Marian Coneac, în urma studiilor realizate în fermele proprii, unde porumbul ocupă o suprafață semnificativă, de peste 1.500 ha. Pentru combaterea celor doi dăunatori, în platforma de la Vezendiu a fost aplicat insecticidul Coragen® de la FMC, în două tratamente.
Din partea companiei FMC a fost prezent Mihai Covaci – Reprezentant vânzari pe zona Crișana (SM, BH, SJ și MM), pentru a oferi mai multe detalii despre aplicația ARC™ farm intelligence și despre produsele FMC de protecție și nutritie a plantelor, aplicate în această platforma de porumb: „erbicidul Successor® TX, este un erbicid pelicular, care conține 2 substanțe active și care se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu și care combate buruienile cu frunză lată, cât și buruienile cu frunză îngustă; Innovate® 240 SC (nicosulfuron 240 g/l) este un alt erbicid din portofoliul FMC, cu aplicare în postemergență pentru porumb, care are un spectru larg în combaterea buruienilor graminee anuale și perene (inclusiv Costrei din rizomi) și unele buruieni cu frunză lată. Doza recomandată este 0,135-0,250 ml/ha + 250 ml Trend® 90 (adjuvant), în funcție de spectrul de buruieni și stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica în intervalul 2-8 frunze ale porumbului.
Erbicidul Diniro®, cel mai NOU erbicid de la FMC, pentru aplicare în postemergență la cultura de porumb combate buruieni graminee și cu frunză lată, atât anuale cât și perene. Doza recomandată este de 0,4-0,5 kg/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și se poate aplica fără restricții, din stadiul de 2 frunze până la 6 frunze ale porumbului.
Pentru mai multe detalii despre produsele FMC de protecție și nutriție a plantelor aplicate în platforma de la Vezendiu, vizualizați clipul de mai jos:
Le reamintim fermierilor că FMC România a lansat anul acesta aplicația ARC™ farm intelligence, prin care monitorizează cei doi dăunători problemă din culturile de porumb: Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor).
ARC™ farm intelligence se bazează pe o rețea de capcane (peste 500 de capcane, în peste 120 de puncte de monitorizare în anul 2021), atât convenționale, cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari, care sunt monitorizate cu o anumită frecvență (2 ori/săptămână).
Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu cercetătorii în entomologie de la renumitele institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură, INCDA Fundulea – prin intermediul Dr. ing. Emil Georgescu și SCDA Lovrin – prin intermediul Dr. ing. Otilia Cotună – șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin, Cercetător stiințific gradul III, șef lucrări dr.ing. Facultatea de Agricultura USAMVB Timisoara. Apoi, datele sunt introduse în aplicația ARC™ farm intelligence, aceasta transformându-le în grafice, care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Datele și observațiile sunt partajate în timp real cu ajutorul aplicației, iar fermierii au acces rapid la aceste date și informații prin crearea unui cont de utilizator.
Anul acesta au fost emise 3 avertizări și informări despre zborul intens a dăunătorului Helicoverpa armigera și 2 avertizări pentru generațiile I și II ale fluturelui Ostrinia nubilalis.
Mai multe informații despre aplicația ARC™ farm intelligence și întregul portofoliu de produse FMC poate fi găsit accesând site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.