• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Avans APIA 2021: Sumele la hectar și pe cap de animal care intră la plată

  agrointeligenta.ro -

  Avans APIA 2021: sumele la hectar și pe cap de animal anunțate la plată începând din 18 octombrie. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – demarează autorizarea la plată a primei tranșe din subvenții, fermierii urmând să încaseze până la 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii. Campania de plată a avansului se va derula până pe 30 noiembrie.

  Când începe plata avansului APIA

  Plata avansului APIA demarează începând cu data de 18 octombrie 2021, adică de lunea viitoarea. Autorizările se desfășoară concomitent la nivel național, conform listelor transmise la APIA Central de către centrele județene și locale.

  Ce fermieri intră la plata avansului APIA

  Fermierii care încasează avansul APIA sunt aceia care au clarificată situația cererilor până la data autorizării. Sunt incluși în campania de avans de la APIA atât fermierii din vegetal, cât și crescătorii de animale. La aceștia din urmă li se pot achita sumele aferente suprafețelor aflate în exploatare, dar și avans pentru sprijinul cuplat la speciile ovine și caprine.

  Nu primesc avans fermierii care s-au aflat în eșantionul de control clasic și nu au finalizate toate procedurile, fermierii care sunt la teledetecție și unde nu s-a închis procedura de verificare și interpretare, fermierii care figurează cu datorii la APIA, fermierii aflați în anumite litigii cu APIA, fermierii care nu au semnat cererea unică de plată până la data de 1 octombrie. De asemenea, nu se achită avans din subvențiile pe cap de bovină sau bubalină.

  Ce sume se plătesc la hectar la avansul APIA

  Avansul APIA se achită în primul rând din plățile pe suprafață. Sumele ajung la 70% din cuantumurile stabilite pentru schemele de plăți directe și până la 85% la sumele din schemele de plăți compensatorii.

  ”Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03”, a anunțat anterior APIA, instituție condusă de director general Adrian Pintea.

  La acest moment, fermierii știu cuantumurile stabilite pentru scheme ”de bază”, care intră și la plata avansului APIA începând din 18 octombrie 2021, aprobate de Guvern:

  Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha
  Plata redistributivă
  – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha
  – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha
  Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha
  Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha

  De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite, astfel:

  Avans din Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 330,6541 lei/ha
  Avans din Plata redistributivă
  – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 17,3162 lei/ha
  – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv:  166,7405 lei/ha
  Avans din Plata pentru înverzire: 200,4982 lei/ha
  Avans din Plata pentru tinerii fermieri: 140,0933 lei/ha

  De asemenea, fermierii primesc avans și din plățile compensatorii, în cuantum de până la 85% din sumele stabilite, în funcție de angajamentele multianuale asumate de fermieri în cadrul cererii depuse la APIA.

  Nu se achită la avans schemele de sprijin cuplat vegetal, precum nici din ajutoarele naționale tranzitorii.

  Ce crescători de animale primesc avans APIA

  Avansul din subvenția pe cap de animal se achită numai pentru ovine și caprine unde s-a depășit termenul de 100 de zile pentru retenția animalelor în fermă după închiderea campaniei de cereri la APIA.

  În prima fază a avansului APIA, nu pot intra la plată pentru prima tranșă din SCZ crescătorii de bovine și bubaline la care perioada de retenție a animalelor în fermă este de 6 luni de la închiderea campaniei de depunere a cererilor, iar acest termen expiră abia pe 15 noiembrie.

  Cât se plătește avans la APIA pentru animale

  Crescătorii de ovine și de caprine beneficiază de avans don sprijinul cuplat zootehnic anunțat la un cuantum de 16,55 de euro/cap de animal eligibil – echivalentul a 81,8811 lei/cap. Din această sumă, cuantumul de 70% este de 57,3167 lei/cap de animal.

  Când se încheie plata avansului APIA

  Campania de plată a avansului APIA 2021 de desfășoară în perioada 18 octombrie – 30 noiembrie, la nivel național.

  Termenul limită pentru plata tuturor subvențiilor APIA

  După data de 30 noiembrie, adică din data de 2 decembrie, APIA demarează plata regulară pentru subvențiile pe 2021. Termenul pentru finalizarea plăților este 30 iunie 2022.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă