Idei de afaceri: Paulownia, copacul cu cea mai mare viteză de creștere din lume
agrointeligenta.ro -Paulownia este un copac-minune, originar din China, care ajunge la o înălțime de 20 de metri în doar 3 ani. La această vârstă, el are deja o masă lemnoasă de 0,3 metri cubi și poate fi recoltat, furnizând un lemn de esență dură, curat și fără noduri, ideal pentru realizarea de produse de lux (iahturi, avioane ușoare, instrumente muzicale, mobilă scumpă).
Vorbim, așadar, despre un lemn valoros și foarte căutat, în special pe piețele occidentale, unde ajunge să fie livrat la un preț de chiar și câteva sute de euro/mc.
În plus, Paulownia prezintă marele avantaj că, după tăiere, din rădăcina rămasă va crește un nou copac care va fi la rândul lui recoltat dupa câțiva ani și tot așa. O plantație de Paulownia reprezintă, în consecință, o afacere extrem de profitabilă, care furnizează recolte frumoase și constante de lemn prețios la fiecare 3 ani.
Investiția inițială: 2000-3000 de euro/hectar
Să facem un calcul: o exploatație minimă, de doar 1 ha, numără cca 400 de copaci (densitatea ideală pentru a se obține o cherestea de calitate superioară) și presupune o investiție de 2.000-3.000 de euro. Iar prețul de valorificare al producției lemnoase, după perioada de 3 ani, este de 50 de euro/copac.
Bilanțul? Venituri de 20.000 de euro, adică de peste 10 ori investiția inițială, în condițiile în care munca este practic zero – copacii trebuie lăsați să crească și atât. Și, desigur, nu trebuie pierdut din vedere faptul că aceste venituri sunt direct proporționale cu mărimea exploatației (numărul de hectare).
În fine, să menționam și aspectul ecologic al acestui copac-minune. Absoarbe cantități mari de CO2 și, datorită faptului că are un ritm de creștere extrem de rapid, de până la 6 metri pe an, este privit în ultimul timp ca o posibila soluție la problema defrișărilor la nivel mondial. Paulownia este deja folosit ca un copac de reîmpădurire în țări ca Australia, Germania, China, SUA sau Panama, cu efecte benefice și pentru stoparea eroziunii solului, grație rădăcinilor sale lungi și ramificate.
Soi special creat pentru clima din România
Concluzia? O listă consistentă de superlative face din arborele Paulownia un factor benefic pentru mediu și, totodata, subiectul unei afaceri de succes. Iar vestea bună este că cercetătorii, în urma încrucișărilor a două soiuri de Paulownia (Tomentosa și Elongata), au obținut un hibrid foarte valoros, care face cu succes față condițiilor climaterice din țara noastră – Paulownia Clona Cotevisa 2. Paulownia merită, deci, toată atenția autorităților și a posibililor întreprinzători.
Pentru detalii suplimentare, accesați: www.paulownia.ideideafaceri.ro.