• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Regele Puilor” anunță că epoca alimentelor ieftine s-a încheiat

    Roxana Dobre -

    Epoca alimentelor ieftine s-a încheiat, decretează un fermier care a făcut o avere din creșterea puilor de carne. Acesta a anunțat că la acest moment industria nu mai poate susține prețuri mici pentru mâncare, iar scumpirile vor continua din cauza lipsei de măcelari, lucrători în depozite sau șoferi de camioane.

    Epoca mâncării ieftine în Marea Britanie din ultimii 20 de ani a luat sfârşit, iar inflaţia preţurilor alimentelor ar putea atinge o rată cu două cifre din cauza unul vai de creşteri ale costurilor care are loc în lanţul de aprovizionare, potrivit proprietarului 2 Sisters Group, cel mai mare producător britanic de pui, Ranjit Singh Boparan, care este supranumit ”Regele puilor”, transmite Reuters, citat de www.adevarul.ro.

    În timp ce iese din două crize gemene, Brexitul şi pandemia de Covid-19, a cincea mare economie a lumii se confruntă cu o lipsă acută de şoferi de camioane, măcelari şi lucrători în depozite, care a amplificat presiunile existente deja în lanţurile globale de aprovizionare.

    ”Zilele în care puteai hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire sterline (4 dolari) se apropie de sfârşit. În termeni relativi, un pui de azi este mai ieftin de cumpărat decât era acum 20 de ani. Cum poate fi corect ca un pui întreg să coste mai puţin decât o halbă de bere? Ne uităm la o lume diferită de acum înainte, unde cumpărătorul plăteşte mai mult”, a afirmat Boparan.

    Boparan, care produce aproximativ o treime din toate produsele din carne de pasăre consumate în Regatul Unit, a declarat că nu crede că guvernul britanic ar putea rezolva toate problemele sau că ar putea controla inflaţia. El a spus că restrângerea ofertei de forţă de muncă va duce la inflaţia salarială şi că va investi în automatizare.

    ”Mai puţină forţă de muncă înseamnă mai puţine alegeri, produse de bază, rafturi goale şi inflaţie salarială, iar acest lucru nu se va schimba. În acest moment trebuie să fiu sincer cu privire la ceea ce înseamnă acest lucru pentru consumator, deoarece inflaţia ar putea atinge două cifre”, a spus el.

    Prim-ministrul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că economia Marii Britanii trebuie să înceapă scape de dependenţa de forţa de muncă ieftină importată şi că este un factor pozitiv că salariile vor trebui să crească. Guvernul Johnson a negat faptul că Brexit-ul este responsabil pentru tensiunile economice, deşi nicio altă economie europeană nu s-a confruntat cu o întreruperie a lanţului de aprovizionare de o astfel de amploare.

    ”Sunt încrezător că va exista o bună furnizare de bunuri pentru toată lumea şi ne străduim să eliminăm blocajele acolo unde putem”, a declarat ministrul de Rishi Sunak, la Washington.

    Fermierii britanici se confruntă cu prețuri mari la furaje și servicii veterinare

    Boparan a subliniat că există un tsunami al costurilor: costurile furajelor, suplimentelor, costurile veterinare şi salariile au crescut cu 15-20%; o lipsă acută de camioane; costurile cu energia şi dioxidul de carbon cresc cresc cu peste 500% faţă de anul trecut, iar costurile ambalării cu 20% în şase luni.

    Compania 2 Sisters, fondată de Boparan în 1993, vinde carne de pasăre, pizza şi plăcinte. Procesează 10,4 milioane de păsări pe săptămână şi deţine peste 700 de ferme. Ronald Kers, directorul general al 2 Sisters Food Group, a sfătuit oamenii să facă cumpărături aşa cum ar face în mod normal de Crăciun. Compania va face tot ce poate pentru a asigura aprovizionarea de curcani pentru sărbători, a asigurat acesta.    Preţurile alimentelor au crescut cu 0,2% în termeni anuali în august, conform datelor oficiale privind preţurile de consum, întrerupând o perioadă de nouă luni de scăderi.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!