• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2021. Când ajung în conturi banii de subvenții de la Comisia Europeană

    Roxana Dobre -

    Când vin banii pentru subvenții pentru fermierii români! Sumele achitate în avans producătorilor agricoli și crescătorilor de animale nu sunt plătite ”din start” de Comisia Europeană astfel că agricultorii primesc bani de la Guvernul României, din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, ulterior statul cerând rambursarea sumelor de la Comisia Europeană. Adrian Pintea, directorul general al APIA, a ținut să îi asigure pe fermieri că în prezent nu există nicio problemă cu alocarea banilor astfel că toți fermierii vor fi plătiți la timp, atât în avans cât și la plata finală.

    ”Suma pe care ne-o propunem să o achităm în avans este de 1 miliard de euro, sumele fiind plătite din bugetul național, conform plafoanelor aprobate de Guvernul României, care se ”scad” din bugetul Ministerului Agriculturii. Și vreau să știe toată lumea că nu există nicio problemă din punct de vedere al banilor pentru că bani avem, dar ce trebuie să se știe că sumele sunt cerute gradual pe măsură ce se consumă sumele deja virate către. Adică eu APIA pot cere 1 miliard de euro de la Guvern, să îi am în cont, fac hârtiile și mi se virează dar nu este normal și noi nu procedăm așa, pentru că se blochează o sumă atât de mare de bani. Pentru că eu în momentul în care fac un ”stoc” de bani, să îl numesc așa, mă gândesc să îi folosesc în 2-3 zile pentru că repet, nu ar fi normal și nici moral să blochez eu o sumă atât de mare de bani”, a explicat Adrian Pintea, într-un interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a dat asigurări că în prezent nu există absolut nicio problemă cu banii alocați astfel că toți fermierii vor primii banii din subvenții. ”Dar important este că Guvernul ne-a pus la dispoziție sumele necesare pentru primele plăți iar fermierii trebuie să știe că este un efort foarte mare suportat inițial din bugetul de stat, chiar dacă vorbim de subvenții europene, da sumele sunt decontate ulterior de Comisia Europeană. Astfel pentru avans se face o singură decontare de cheltuieli care se care se va afectua în primele zile ale lunii decembrie iar decontarea acestora bani se va face în data de 4-5 ianuarie 2022”, a mai completat Adrian Pintea.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că îşi propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din prima zi de plată a avansului, APIA a reușit să transfere în conturile fermierilor o sumă totală de 160.995.060,92 euro.

    Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, a plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și al plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine și sunt următoarele:

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9475 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C/398/7/01.10.2021.

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!