Cum să obții un venit net lunar de minimum 2.000 de euro din gospodăria proprie
Roxana Dobre -Profesorul Avram Fițiu, fost subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), sfaturi pentru ”emigranții români care se întorc acasă în satul românesc”. Cele 10 reguli/porunci dar și cele 10 greșeli făcute de oamenii care se întorc la sate și vor să înceapă o afacere sunt împărtășite în mediul online de fostul demnitar.
”Asistăm de peste 31 ani la o incapacitate guvernamentală crasă de a oferi soluții serioase pentru milioane de emigranți români la întoarcerea acasă din pribegie. Cred că este iluzoriu să mai aștepți ca statul român să poată gândi o ofertă atractivă pentru emigrantul român. Cred că soluțiile trebuie să provină de la noi, oameni de rând, și nu de la stat. Pe deviza ajută-te singur, voi încerca astăzi să schematizez un decalog antreprenorial al unui emigrant român la întoarcerea acasă în satul românesc, care și-ar propune să devină propriul stăpân”, arată profesorul Fițiu pe pagina personală de Facebook.
Acesta dezvoltă care sunt în opinia sa cele 10 greșeli/păcate clasice pe care le face cu banii săi un emigrant român când se întoarce în satul de unde a plecat?
- Investește banii în tractoare și utilaje agricole;
- Investește banii în animale;
- Investește banii în grajduri și construcții agricole (hangare), etc;
- Arendează sau concesionează teren agricol;
- Realizează producții chimizate;
- Vinde materie brută agricolă (animal pe picior, lapte, cartof, grâu etc…);
- Vinde la intermediari (samsari);
- Vinde en gros;
- Acțiunea de vânzare o face bărbatul;
- Nu are o minimă pregătire de bază în afaceri.
Sfaturile profesorului Fițiu pentru un venit net lunar de minimum 2000 de euro dintr-o afacere proprie agroalimentară
Care sunt cele 10 reguli/porunci pentru un emigrant care și-ar propune să câștige un venit net lunar de minimum 2000 de euro dintr-o afacere proprie agroalimentară în satul românesc?
- Să investească banii într-un atelier de procesare de 30-80 m2 (maximum 10.000 euro pe sistem euro container de 30 m 2) carne, legume/fructe, cereale și să cumpere materie brută;
- Să proceseze doar materie brută din soiuri, rase și/sau populații rustice;
- Să realizeze produse certificate (ecologic, tradițional, etic, montan);
- Să vândă direct la consumatori (la domiciliu, la locul de muncă, în magazine proprii, în ferm) alimente (5-10 tone/an);
- Să vândă alimente personalizate;
- Să vândă la gramaje mici (50-300 g);
- Să vândă în extra-sezon (ex. brânză: între Sfântul Dumitru și Sfântul Gheorghe);
- Vânzarea să fie făcută de stăpâna fermei (nu de către angajați);
- Să închirieze camere fără să aibă nevoie de firmă ( Declarația unică 212);
- Să-și legalizeze la DSV, bucătăria ca PGL (Punct Gastronomic Local) fără nici o altă investiție.