• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea construcțiilor agricole în extravilan a fost deblocată și intră la votul final în Parlament

    agrointeligenta.ro -

    Undă verde în Comisia juridică pentru o lege așteptată de toți fermierii și solicitată inclusiv în cadrul Congresului Fermierilor organizat la începutul lunii septembrie de Asociația Forța Fermierilor. Este vorba despre legea prin care fermierii vor putea ridica construcții agricole pe terenuri extravilane, pe teren agricol, fără a mai fi necesară trecerea terenului respectiv în intravilan.

    În cadrul Congresului Fermierilor 2021, membrii Asociației Forța Fermierilor, prin vocea prim-vicepreședintelui Ștefan Muscă, au solicitat parlamentarilor prezenți la eveniment să facă un front comun pentru a susține adoptarea proiectului de Lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

    Prim-inițiator la proiectului de lege este Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură

    Prezent la eveniment, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, i-a asigurat pe membrii AFF că acest act normativ reprezintă o prioritate legislativă în această sesiune parlamentară și că va face tot ce este posibil pentru ca legea să fie aprobată, în ciuda blocajelor întâmpinate.

    ”Am inițiat împreună cu parlamentarii PSD o inițiativă legislativă izvorâtă din practică. Eu după cum știți am fost director general al AFIR aproape 4 ani de zile. Și anume, ca să poți face o fermă în câmp pe teren extravilan sau să îți renovezi ferma existentă, să faci extindere, trebuie prima dată să treci terenul în intravilan, pentru asta trebuie să faci PUZ, durează între 6 și 8 luni, te costă aproape un miliard de lei toate taxele, și timpul acesta este pierdut. De ce am depus această inițiativă și mă bucur că toți colegii din cadrul comisiei, din toate grupurile parlamentare, au fost de acord cu ea. Pentru că veneam din practică și știam cu ce se lovesc fermierii atunci când încercau să implementeze un proiect din fonduri europene. Și am zis: Domnule dar dacă sunt aici, acesta este rolul nostru, să le ușurăm munca fermierilor. Proiectul nostru de lege a trecut de Senat și toate comisiile din Parlament dar s-a blocat la Comisia juridică din Camera Deputaților. Poate reușim să o deblocăm pentru că într-o lună de zile ar urma să înceapă depunerea de proiecte cu fonduri europene. Pentru asta ne-am grăbit cu astfel de legi. V-am dat acest exemplu ca să înțelegeți ce se întâmplă”, a declarat la Congresul Fermierilor 2021 Adrian Chesnoiu, prim-inițiator al acestui proiect legislativ.

    Președintele Chesnoiu a făcut apel la deputații USR să deblocheze proiectul legislativ

    Ulterior, la audierile din comisii ale miniștrilor propuși pentru Cabinetul Dacian Cioloș, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a reiterat colegilor din USR, care dețin președinția Comisiei juridice, solicitarea să analizeze și să dea un raport pentru PL-x nr. 154/2021 – Proiect de Lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

    La circa o săptămână de la solicitarea președintelui Adrian Chesnoiu, se pare că la nivelul Comisiei juridice a fost analizat proiectul de lege pentru legiferarea construcțiilor în extravilan.

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, proiectul prin care se legiferează construcțiile agricole în extravilan a primit raport de adoptare, raport cu care va pleca la plenul Camerei Deputaților, for decizional. Este un ultim pas pe care proiectul îl are de parcurs în Parlament pentru a deveni lege și va fi apoi trimis Președintelui României pentru promulgare și publicare în Monitorul Oficial.

    Ce prevede proiectul de act normativ

    Proiect de Lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii prevede completarea Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. La articolul 23, se propune adăugarea punctului 4 care prevede că: ”Face excepție de la prevederile alin. (2) obiectivele de investiții care servesc activităților agricole prevăzute la art. 92 alin. (2) lit. c și e și alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare”. De precizat că alin. (2) pentru care se introduce excepția prevede că ”Ulterior aprobării Planului General de Urbanism – PUG – pot fi introduse în intravilanul localităților și unele terenuri din extravilan, numai în condiții temeinic fundamentate pe bază de planuri urbanistice zonale – PUZ -, aprobate potrivit legi”.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!