• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Neputința ANSVSA: De la o săptămână la alta, numărul focarelor de pestă porcină africană – același!

    Angelica Lefter -

    Numărul focarelor de pestă porcină africană active în România rămâne la 585, cifră neschimbată din data de 21 octombrie. Conform bilanțului prezentat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în ultima săptămână au fost stinse un număr de 30 de focare pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populației.

    Cu toate acestea, în data de 28 octombrie 2021 mai sunt active 585 de focare de PPA, dintre care 21 de focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 376.938 de porcine.

    Potrivit informării ANSVSA, în perioada 2019 și până în prezent au fost stinse 3.670 de focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate în tabelul de mai jos:

    Foto: ANSVSA

    În intervalul 22 octombrie 2021 – 28 octombrie 2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de PPA:

    Așa cum arată ANSVSA, au fost stinse 30 de focare de pestă porcină africană:

    De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

    Situația cazurilor pozitive la mistreți se prezintă astfel:

    Dintre acestea, în intervalul 22 octombrie 2021 – 28 octombrie 2021 au fost înregistrate 10 cazuri noi de PPA la mistreți, după cum urmează:

    ANSVSA amintește fermierilor că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:

    – intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
    – scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
    – sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
    – nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
    –  de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
    – nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB, se arată în comunicatul ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte