Burse şi preţuri

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului: ”Sunt din ce în ce mai puţini fermieri care mai vor să cultive cartof”

Soarta cartofului românesc este în pericol, trage un semnal de alarmă Ioan Benea, președintele Federației Naționale a Cartofului. Reprezentatul cultivatorilor din România a declarat pentru economica.net că tot mai puțin fermieri plantează cartofi, piața fiind invadată de importuri, iar prețul oferit agricultorilor autohtoni fiind mici.

“Sunt din ce în ce mai puţini fermieri care mai vor să cultive cartof. Cei care au contracte cu hipermarketuri vând acum cu 1-1,1 lei pe kilogram, faţă de perioada decembrie-ianuarie când preţul era de 1,4-1,6 lei plus TVA. În rest, la poarta fermei preţul porneşte de la 80 de bani şi poate ajunge la cel mult 1,3 lei pe kilogram, în contextul în care preţul de cost este 70-75 de bani”, a declarat pentru economica.net Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

În momentul de faţă, în unele lanţuri de hipermarketuri şi în pieţe din Bucureşti un kilogram de cartofi albi ajunge la aproximativ 2,5 lei. De asemenea, preţul mediu comunicat de INS pentru luna ianuarie 2014 este de 1,96 de lei pe kilogram (cartofi de toamnă).

Cultivatorul de cartofi mai spune că producătorii români sunt puternic concuraţi şi de importuri, distribuitorii profitând de lipsa de cunoştinţe a consumatorului final. “Acum suntem invadaţi de cartofi din Polonia, Germania, Franţa, Olanda, în ultima lună chiar din Egipt. Sunt cartofi de dimensiuni mari pe care consumatorii din lumea civilizată îi refuză, pentru că au conţinut mare de substanţe chimice”, mai spune Benea. Acesta explică preţurile bune la produsele de import prin faptul că, în foarte multe cazuri, este vorba despre o piaţă neagră.

“Din toată cantitatea care vine în ţară, dacă 20% este însoţită de documente. În iarnă, spre exemplu, se făceau importuri din Polonia cu 10 bani kilogramul şi se vindeau cu 15 bani, în acte. În realitate, erau comercializaţi cu 1 lei kilogramul”, mai explică preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului. Benea explică că statul român percepe taxe mari, acesta fiind unul dintre motivele pentru care şi evaziunea fiscală din acest domeniu ia amploare.

Citiți mai multe pe economica.net


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!