• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Regele îngrășămintelor din Ungaria – amendă record pentru formarea unui cartel pe prețul azotului!

    agrointeligenta.ro -

    Autoritatea Maghiară pentru Concurență – GVH a aplicat o amendă record de 14,1 miliarde de forinți (38,8 milioane de euro) unui grup de companii ce activează în industria îngrășămintelor și care a format un cartel. Grupul sancționat este controlat de omul de afaceri László Bige, iar cea mai mare sancțiune, de 11 miliarde de euro, a fost aplicată fabricii de îngrășăminte Nitrogénművek Zrt.

    O investigație recent finalizată de către autoritatea națională de concurență a dezvăluit că fabrica de îngrășăminte Nitrogénművek Vegyipari Zrt., împreună cu companiile de producție și distribuție aparținând unui grup de companii au stabilit ilegal prețuri pentru utilizatorii finali ai produsele lor, pentru revânzătorii lor și chiar clienților cărora acestora le vindeau mai departe îngrășămintele. Investigația în cazul companiilor controlate de László Bige a durat mai mulți ani și au avut impact în sectorul agricol, susține autoritatea maghiară.

    László Bige (Foto: MTI / Attila Balázs)

    Invitat la emisiunea Partizán Spartacus din 31 octombrie 2021, antreprenorul miliardar László Bige a anunțat că nu este de acord cu sancțiunile Autorității Maghiare pentru Concurență și că le va contesta, potrivit agrarszektor.hu.

    László Bige a declarat că în Uniunea Europeană se produc anual 45 de milioane de tone de îngrășăminte de tip azot. Dintre acestea, Nitrogénművek a produs 1,1 milion de tone în anii anchetei, adică cota lor pe piața comună a UE este de doar 2-2,5%. Totuși, miliardarul a recunoscut că Nitrogénművek poate avea o cotă de piață de 50% în Ungaria pentru că poate la un preț bun, dar există și o concurență semnificativă în sector.

    Contracte de exclusivitate pentru dealerii de îngrășăminte

    Antreprenorul a vorbit și despre acordurile de exclusivitate încheiate cu revânzătorii și care nu ar fi avut efect de denaturare a pieței întrucât doar 6-7 dintre cei 37 de dealeri afiliați acestora au încheiat astfel de acorduri. Antreprenorul a subliniat că încheierea de acorduri de exclusivitate necesită implicarea ambelor părți. Un astfel de contract i-a făcut pe revânzători cu adevărat interesați, dar nu erau obligați să încheie un astfel de deal, a subliniat proprietarul Nitrogénművek.

    Fabrica lui  Bige László  produce la capacitate maximă

    Întrebat la ultima întrebare dacă creșterea drastică a prețului de pe piața mondială a gazelor naturale ar pune în pericol productivitatea Nitrogénművek, László Bige a spus că, la acest moment, compania sa mai produce la 100% capacitate, 4,5 mii de tone de îngrășământ pe zi, iar toată cantitatea este deja contractată. Specialistul a recunoscut că acum costul producerii unei tone de îngrășământ este de 5 ori mai mare decât era în vară.

    Potrivit antreprenorului miliardar, există o concepție greșită că îngrășământul este scump doar în Ungaria și nicăieri altundeva. Acest lucru nu este adevărat, prețurile îngrășămintelor și gazelor sunt la fel de mari în toată lumea. În plus, cota de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană a crescut: anul trecut, a fost 3 euro pe tonă de cotă de dioxid de carbon, anul acesta este deja de 60 de euro.

    Proprietarul Nitrogénművek a spus că anul trecut s-au plătit 2.000-300 de milioane de forinți pentru emisiile de dioxid de carbon, iar anul acesta va plăti 11 miliarde.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru