• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA ovine și caprine 2021. Lista pe județe cu crescătorii care au primit avansul

    Roxana Dobre -

    Sumele pe care crescătorii de ovine și de caprine le-au primit în conturi! Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine/caprine este singura schemă de plăți pentru sectorul zootehnic care a fost aprobată pentru autorizarea avansului, care a început la 18 octombrie și se încheie la 30 noiembrie. Oierii au primit în conturi, conform datelor APIA,  31,71 milioane de euro până astăzi!

    Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat luni, 8 noiembrie, că de la 18 octombrie și până în prezent a autorizat la plată 10.220 de fermieri, reprezentând 61,38% din fermierii care au solicitat sprijin în Campania 2021.

    ”În ceeea ce privește Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine precizăm faptul că până la această dată a fost autorizat la plată un număr de 10.220 de fermieri, reprezentând 61,38% din fermierii care au solicitat sprijin în Campania 2021, iar suma autorizată este în valoare de 31,71 milioane de euro”, a anunțat agenția într-un comunicat remis luni, 8 noiembrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ce sume primesc oierii

    Oierii primesc 17,2430 euro/cap de animal eligibil – echivalentul a 85,3097 lei/cap de animal. Din această sumă, cuantumul de 70% este de 59,7168 lei/cap de animal. Restul banilor, de 30 la sută, vor intra în conturile crescătorilor în luna decembrie (la 2 decembrie începe plata finală n.r) când demarează plățile finale.

    Suma de 17,2430 euro a fost majorată de APIA chiar înainte de a începe plata în avans, informația fiind transmisă în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Pe larg despre acest subiect aici: Subvenția APIA ovine și caprine – MAJORATĂ! Cuantum la plată: 17,2430 euro/cap animal!

    Adrian Pintea a explicat și care a fost motivul pentru care cuantumul pe cap de ovină/caprină a crescut de la 16,55 de euro/cap de animal eligibil așa cum se anunțase inițial la 17,2430 euro/cap de animal, suma care a și intrat la plată.

    ”Noi întotdeauna când am făcut estimări am transmis un anumit cuantum, de aceea eu evit mereu să transmit când sunt întrebat de cuantumul exact, dacă acesta nu este final. Astfel noi întotdeauna luăm efectivul solicitat la plată și împărțim plafonul alocat la acest număr de animale. În cazul SCZ ovine/caprine unde aveam 71.300.000 de euro (plafonul aprobat oficial de Guvern n.r), în momentul în care, se discutase la un moment dat un cuantum de 16,55 euro cap ovină/caprină estimat dar nu aveam încă toate centrele județene introduse cu rapoartele de control astfel încât unele erau deja introduse și aveam efectivul determinat în județul respectiv dar la unele județe era doar efectivul solicitat. Iar în momentul când s-a finalizat, acum 4-5 zile, știam deja că vom crește acest cuantum și atunci nu era corect să rămânem la acel cuantum mai mic chiar dacă fusese anunțat de mine sau cei din minister”, a spus Adrian Pintea.

    Crescătorii de ovine primesc banii din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) iar suma stabilită în euro se transferă în lei în conturi la un curs de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Iată situația pe județe cu plățile APIA la avansul pentru crescătorii de ovine și de caprine

    Și crescătorii de ovine aflați la control pot încasa avansul APIA

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat în premieră într-un interviu acordat pentru  Agrointeligența-AGROINTEL.RO că și în cazul crescătorilor de ovine, care intră la plata avansului cu schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), fermierii primesc subvenția chiar dacă au fost la control. ”Oierii s-au aflat la plată încă de pe primele liste care au fost generate luni, 18 octombrie. Deci categoric că vorbim de plăți și pentru crescători de ovine/caprine chiar și cei care au fost la control. Toate rapoartele de control au fost introduse în sistem și intră și acești crescători. Dacă nu erau finalizate controalele era clar că nu puteam calcula cuantumul final în funcție de animalele determinate”, a spus Adrian Pintea.

    Sunt și fermieri care nu intră la plata avansului

    Schemele ”tăiate” de la plata avansului sunt cele pentru care controalele nu au fost finalizate, mai sunt necesare documente justificative sau se plătesc din bugetul pe anul financiar viitor. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce categorii de fermierii mai au de așteptat până la plata regulară din luna decembrie sau chiar până la începutul anului viitor pentru a încasa banii de la APIA.

    Crescătorii de vaci: În acest an crescătorii de vaci nu intră la plată în prima parte a perioadei de plăți regulare, care începe la 2 decembrie. Potrivit Ghidului Solicitantului pentru subvenții, material publicat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), crescătorii de vaci, fie că vorbim de rase de carne sau lapte, trebuie să menţină animalele solicitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) până la data de 17.11.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiilor/asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.  Crescătorii nu primesc nici Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) care se știe că se plătește mereu în anul viitor al campaniei de plăți, adică în acest caz 2022.

    APIA trebuie să aștepte încheierea perioadei de retenție pentru a putea stabili cuantumul pe cap de animal. Astfel, după stabilirea numărului de animale eligibile și a plafonului alocat pentru anul 2021, se poate calcula cuantumul pe cap de animal care va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate începe plățile și pentru crescătorii de vaci. Detalii aici: Plăți APIA pentru subvenția la bovine 2021. Când încep să se vireze banii!

    Fermierii care au Ajutoare Naționale Tranzitorii, vegetal sau zootehnie: Aceste scheme se achită din bugetul pe anul următor campaniei de plăți, adică 2022 în cazul campaniei pentru subvenții din acest an.  În cazul bovinelor au fost chiar modificări la schema care s-a împărțit practic în două subvenții: una simbolică de 1 euro pe cap de animal și restul de Ajutor COVID care au intrat la plată miercuri, 15 septembrie. Detalii aici: Șeful APIA: Din 15 septembrie începem plata ajutorului Covid pentru bovine și tona de lapte!

    Fermierii care au Sprijinul Cuplat vegetal (SCV). Aceste scheme care aduc bani în plus pe hectar sunt legate de producție și necesită prezentarea mai multor documente justificative, în funcție de cultura pe care fermierii o au. Culturile pentru care se achită această schemă sunt: soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp, legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă, fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre și cartof timpuriu pentru industrializare.  Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei și urmează să demareze în anul 2022.

    Aceștia pot beneficia însă de plăți dacă au și schemele de mai jos, aprobate oficial de Guvern pentru plata avansului:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha
    Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha
    Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha
    Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha
    Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) ovine/caprine: 17,24 de euro/cap de animal eligibil – echivalentul a 85,2949 lei/cap.

    De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite, astfel:

    Avans din Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 330,6541 lei/ha
    Avans din Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 17,3162 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv:  166,7405 lei/ha
    Avans din Plata pentru înverzire: 200,4982 lei/ha
    Avans din Plata pentru tinerii fermieri: 140,0933 lei/ha
    Avans din Plata din Plata pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) ovine/caprine: 59,7064 lei/cap de animal.

    De asemenea, fermierii primesc avans și din plățile compensatorii, în cuantum de până la 85% din sumele stabilite, în funcție de angajamentele multianuale asumate de fermieri în cadrul cererii depuse la APIA.

    Plata avansului se încheie la 30 noiembrie urmând ca din 2 decembrie să demareze campania finală APIA care achită suma integrală pentru fermierii care nu au încasat bani deloc sau parțială pentru cei care au primit avans.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!