• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri pomi fructiferi: Regula 3D și regula 1/3 pentru tăierile de întreținere

    agrointeligenta.ro -

    Regula 3D și regula 1/3 sunt două tipuri tăieri care se aplică tuturor pomilor fructiferi, tăieri pentru întreținerea pomilor ce se execută pe tot parcursul anului.

    Tăierea pomilor fructiferi după regula 3D și regula 1/3 a fost prezentată pe forumurile de pomicultori de către Roberto Marius Popa. Acesta a venit cu informații utile despre cum se fac tăierile la pomi după regula 3D și regula 1/3, postând și o poză care descrie tăierea la o treime a ramurilor.

    Regula 3D pentru tăieri la pomii fructiferi

    Regula 3D de tăiere a pomilor fructiferi

    Regula 3D este o tăiere ce se execută la toți pomii fructiferi, indiferent de specie – sâmburoase sau semințoase, de soi sau de vârstă.

    Regula 3D se referă la tăierea tuturor ramurilor moarte (dead), bolnave (diseased ) și lovite (damaged ). Acestea se pot tăia în tot timpul anului fiind o sursă de infecție pentru restul pomului.

    Regula 1/3 pentru tăierea pomilor

    Regula 1/3 sau regula de o treime de tăiere a pomilor fructiferi

    Regula 1/3 sau regula ”o treime” de tăiere a pomilor fructiferi este relativ simplu de executat. Regula 1/3 se referă la tăierea ramurilor care sunt mai groase de 1/3 din ramura mamă. Acestea sunt competitori pentru aceasta și împiedică dezvoltarea normală a acesteia.

    ”Per ansamblu, încercați să nu tăiați mai mult de 1/3 din coroana pomului. Cu cât tăiați mai mult, cu atât pomul va produce lăstari mai mulți. Cu excepția piersicului unde se taie până la 60% din coroană, piersicul rodind pe ramuri anuale”, explică pomicultorul Roberto Marius Popa despre tăierea 1/3 la pomii fructiferi.

    Cele două tipuri de tăieri se aplică încă de la formarea pomilor, însă cu măsură. ”Nu vă apucați să tăiați mai mult de două ramuri în lemn mai bătrân de patru, cinci ani pe sezon. Riscați să lăstărească excesiv. Un pom bine tăiat este cel la care, combinat și cu tăierile în verde, anul viitor ai foarte puțin de tăiat”, explică Roberto Marius Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme