• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR: Plăți în avans la subvenția APIA achitată pentru crescătorii de animale!

    Roxana Dobre -

    Ordin de ministru pentru plăți în avans achitate pentru sectorul de creștere a animalelor din resurse bugetare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și face referire la ajutorul de stat achitat pentru menținerea registrelor genealogice și pentru efectuarea controalelor de performanță.

    În Monitorul Oficial de marți, 28 decembrie, a fost publicat un document prin care Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i se permite să elibereze adeverințe-punte și pentru beneficiarii Hotărârii de Guvern 1179, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

    Conform Ordinului  pentru aprobarea încheierii de convenții cu instituțiile bancare și nebancare și a procentului pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îl va înscrie în adeverința eliberată, semnat de ministrul Adrian Chesnoiu, APIA va încheia convenții cu instituțiile bancare și nebancare privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către solicitanții schemei de ajutor de stat în baza cererilor inițiale anuale pentru anul 2022, cereri depuse în perioada 1—15 decembrie 2021.

    Valoarea înscrisă de APIA în adeverința eliberată va fi de 70% din valoarea cererii inițiale anuale depuse de solicitanți în perioada 1—15 decembrie 2021. Solicitanții care au depus cereri în condițiile pot solicita eliberarea adeverințelor de către APIA până la depunerea primei cereri de plată lunare/trimestriale.

    ”APIA nu va elibera adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, care sunt înscriși cu debite în Registrul debitorilor europeni și/sau Registrul debitorilor naționali, și care nu au fost recuperate de APIA până la solicitarea adeverinței”, se mai arată în document.

    Reamintim că schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
    a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
    b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

    De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie