• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț litru de lapte la o mare cooperativă: 0,80 euro laptele BIO și 0,60 euro laptele integral

  Roxana Dobre -

  Prețurile pentru un litru de lapte pe care îl obțin de fermierii dintr-o mare cooperativă europeană. Europarlamentarul Daniel Buda efectuează o serie de vizite oficiale în fermele din cadrul Uniunii Europene, iar una dintre exploatațiile care l-au impresionat pe oficialul român este parte dintr-o cooperativă cunoscută unde crescătorii de animale produc atât lapte bio, cât și lapte convențional!

  ”Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno: 80 de eurocenți laptele BIO, 60 de eurocenți laptele integral, 2.400.000 de litri de lapte zilnic colectat din 2 țări, Austria și Italia, și fermieri mulțumiți de ceea ce obțin! În cadrul vizitei oficiale din regiunea autonomă Trentino-Alto Adige/Südtirol, am avut ocazia de a vizita o fermă de vaci și de procesare a produselor lactate, parte a Cooperativei de Produse Lactate Vipiteno. În fabrica de lactate Vipiteno lucrează 170 de angajați, 70% dintre dintre aceștia fiind membrii cooperativei”, a relatat oficialul pe pagina personală de Facebook.

  Fabrica produce doar din laptele colectat de la fermele din cooperative

  Uneori, mai relatează Daniel Buda, achiziționează lapte în plus și cu prețuri crescute pentru a putea face față pieței. ”Cei din cooperativă mi-au transmis că gruparea în această formă asociativă a fost dificilă, dar avantajele au fost determinante în acest sens. Laptele BIO s-a impus încet, încet, consumatorii dau un ban în plus mai ales pentru alimentația copiilor. Fabrica este aproape totalmente automatizată, se lucrează pe calculator foarte mult, 5 persoane se ocupă de monitorizare și planificarea producției. 2 milioane de cutii de iaurt se produc zilnic. 24 de ore este termenul maxim până la care laptele proaspăt trebuie procesat. Acest lucru garantează aroma unică a tuturor produselor, precum și calitatea ridicată. „Aurul alb” este colectat pe o distanță maximă de 40 km de la locul de producție. Produsele lactate nu conțin conservanți, arome suplimentare și alți aditivi”, a mai povestit Buda.

  Oficialul european a subliniat că fermierii din cooperativă primesc 80 de eurocenți pe laptele BIO și 60 eurocenți pentru laptele integral standardizat. ”Cota de piață de 9% pentru iaurt, iar la cel BIO 33% în Italia. În discuțiile pe care le-am avut cu membrii cooperativei, aceștia mi-au transmis că este dificilă convertirea în producător BIO și lucrează și cu cei din Austria. În ultima vreme, ca urmare a creșterii prețurilor la lapte, s-a observat o revigorare a fermelor, mai ales în Austria. Lucrătorii sunt în procent de 90% localnici, lucrează în 3 schimburi, dar nu le lipsește niciodată mâna de lucru celor de la fabrică. Au un program de formare a tinerilor care în bună parte, se reîntorc la fabrica cooperativei după studii, crescându-și astfel resursă umană de înaltă valoare”, a mai arătat europarlamentarul.

  Daniel Buda mai subliniază că fermierii se bucură de venituri stabile, care le asigură un trai mai mult decât decent, iar consumatorii beneficiază de produse sănătoase și la prețuri accesibile. ”Încă o dată, se arată că nu există altă soluţie în agricultură decât asocierea. Prin cooperarea în această formă agricolă, fermierii reușesc să-și extindă producția, având acces la informație, inovație, la proiecte de colaborare, obțin cele mai bune prețuri. Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno devine un model în ce privește asigurarea calității ridicate, trasabilității și furnizarea unui produs sănătos și natural, posibil doar prin asocierea fermierilor într-o formă de cooperare agricolă!”, a conchis Daniel Buda.


  Te-ar mai putea interesa

  Veste bună pentru fermieri: Crește prețul porumbului! Tractorul românesc Tagro, produs la Reghin, se vinde bine la export, mai ales în Ungaria Ministrul Daea, anunț pentru crescătorii de vaci: ANT – 105 euro/bovină, SCZ – 300 euro/cap de vacă!

  Ultimele știri

  Țările membre UE – ”DA” hotărât împotriva a două neonicotinoide cu risc pentru albine! Ofertele toamnei de la Daymsa – la Târgul FFExpo, organizat în perioada 13-15 octombrie! Apan Agriculture Equipments – importator EXCLUSIV Agrifac în România!