• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă furtună pe bursele de cereale? SUA are producții mari, iar China încetinește cererea

    Angelica Lefter -

    Îngrijorările privind aprovizionarea cu cereale la nivel mondial ar trebui să scadă având în vedere recoltele mari din Statele Unite ale Americii, condiţiile meteo foarte bune pentru însămânţare în Brazilia şi o serie de semnale privind încetinirea achiziţiilor Chinei.

    Toate acestea au dus la creşterea ofertei mondiale pentru două importante produse agricole: soia şi porumb, transmite Reuters citat de agerpres.ro.

    Astfel, creşterea stocurilor semnalează că preţurile pentru aceste culturi, precum şi pentru alte produse precum zahăr şi cafea, au trecut de punctul de vârf al unui trend crescător declanşat de pandemie, susţin analiştii. Preţurile mai mici ar fi şi o veste bună pentru consumatori, după ce zilele trecute o agenţie a ONU a calculat că preţurile globale la produsele alimentare au atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

    La bursa de la Chicago, cotaţiile futures la soia au scăzut cu 27%, în timp ce cotaţiile la porumb au scăzut cu 24%, comparativ cu maximele atinse în luna mai, după ce condiţiile meteo favorabile au produs recolte abundente în SUA.

    Totodată, piaţa pentru soia boabe este supusă la cele mai mari presiuni, în condiţiile în care creşterea ofertei şi îngrijorările cu privire la diminuarea cererii venite din China împing preţurile în jos.

    De asemenea, preţuri mai mici la soia şi porumb ar duce şi la diminuarea costurilor pentru nutreţul utilizat la hrana animalelor crescute pentru carne, care din cauza pandemiei a devenit un produs inaccesibil pentru mulţi oameni.

    Profiturile fermierilor ar putea fi afectate de prețurile mai mici la soia şi porumb, în special în contextul în care furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte şi-au majorat preţurile.

    Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a îmbunătăţit în ultimele luni estimările privind oferta mondială de soia boabe iar dacă cele mai recente estimări de 104,57 milioane tone se vor confirma, acestea ar fi unele dintre cele mai mari stocuri mondiale înregistrate vreodată.

    La rândul său, China, cel mai mare cumpărător mondial de soia boabe, şi-a încetinit achiziţiile în ultimele luni iar analiştii se aşteaptă ca în 2021 livrările spre China să fie mai mici de 100 de milioane de tone, ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreţ pentru hrana animalelor.

    USDA şi analiştii privaţi se aşteaptă ca în acest an China să importe mai puţin porumb comparativ cu anul trecut, aceasta în condiţiile în care stocurile mondiale de porumb ar urma să crească cu 4,1% în anul agricol 2021/22.

    ”Având în vedere balanţa actuală dintre ofertă şi cerere, cred că preţurile mari sunt în urma noastră”, este de părere Camilo Motter, un broker de cereale din Brazilia, cel mai mare producător mondial de soia boabe, zahăr şi cafea.

    Totodată, în condiţiile în care nord-vestul SUA şi Canada suferă de pe urma secetei, iar vremea secetoasă ar putea continua din cauza fenomenului La Nińa, preţurile la ovăz, grâu şi canola ar putea să rămână la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că inflaţia produselor alimentare nu s-a încheiat.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole